ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλι Ρεν: Θα κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε το ευρώ

όλι-ρεν-θα-κάνουμε-τα-πάντα-για-να-σώσο-242292

Αποφασισμένη να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσει το ευρώ είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Όλι Ρεν.

Σε άρθρο του στην Ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Morgen με τίτλο «Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο αλλά οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μια αναγκαιότητα» ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί νομισματικής πολιτικής απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν χωρίς χρονοτριβή το αναγκαίο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν, σε βάθος χρόνου, την σταθερότητα της ευρωζώνης.

«Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους αλλά και αναφορικά με την διασφάλιση της συνέχισης του ευρώ. Η ιστορία του ευρώ και η κρίση χρέους είναι βεβαίως άρρηκτα συνδεδεμένες. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σήμερα έχουν την προέλευσή τους σε δομικά και συστημικά ελλείμματα στις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό που πρέπει τώρα να κάνουμε είναι βραχυπρόθεσμα να ελαφρύνουμε τις πιέσεις των αγορών και να δώσουμε ζωτικό χώρο. Από την άλλη μεριά, τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν σε βάθος χρόνου την σταθερότητα της Ευρωζώνης» αναφέρει στην εισαγωγή του άρθρου ο Ρεν.

Συνεχίζοντας τονίζει ότι "και στα δύο αυτά μέτωπα έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Στην σύνοδο κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, οι ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν μέτρα προκειμένου να σπάσουν τον φαύλο κύκλο των προβληματικών τραπεζών και των χρεών και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών".

Από τη στιγμή που ο φορέας για την εποπτεία των τραπεζών θα καταστεί λειτουργικός, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα αποκτήσει την δυνατότητα να μεριμνήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αναφέρει ο Ρεν τονίζοντας παράλληλα πως με τον τρόπο αυτό, τα δάνεια από τον ΕΜΣ δεν θα προστίθενται στο δημόσιο χρέος των χωρών που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου