ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι δήλωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την άφιξή τους στη Σύνοδο Κορυφής

τι-δήλωσαν-οι-ευρωπαίοι-ηγέτες-κατά-τη-251739

Στην κρισιμότητα της κατάστασης που αφορά την κρίση χρέους της ευρωζώνης καθώς και τις πιθανές προτάσεις για διέξοδο, αναφέρονται οι ηγέτες της Ε.Ε. «Πρόκειται για μια συνάντηση στην οποία θα υιοθετήσουμε σημαντικά μέτρα για την ανάπτυξη και την εργασία. Οι άνθρωποι στις χώρες μας ανησυχούν για το παρόν και φοβούνται για το μέλλον. Περιμένουν από εμάς να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα για το τι δρόμο πρόκειται ν’ ακολουθήσουμε, για το τι θέλουμε να πετύχουμε και πως θα το πραγματοποιήσουμε…», δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ.

«Το να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στο νόμισμα μας αποτελεί αίτημα για σταθερότητα και για μια βιώσιμη μελλοντική προοπτική. Γι’ αυτό, τόσο η δουλειά μας στους τομείς της ανάπτυξης και της εργασίας και η οπτική μας για το μέλλον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης είναι πολύ κρίσιμες σ’ αυτήν την φάση», επεσήμανε ο κ. Ρομπέϊ.

Την ίδια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, κατά την άφιξή της, δήλωσε πως ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία στο πακέτο της ανάπτυξης και να δοθεί «ένα σημαντικό μήνυμα –σε συνδυασμό με το δημοσιονομικό πακέτο- ότι, από τη μια μεριά προφανώς χρειαζόμαστε σταθερούς προϋπολογισμούς και από την άλλη, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για να βοηθηθούν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που αντιμετωπίζουν πιέσεις στις αγορές.

«Θα ήθελα πολύ γρήγορες αποφάσεις για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις αγορές, ακόμη και αν έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες για να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους» είπε ο Ολάντ κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τον Ολάντ οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει επίσης να δώσουν υπόσταση σε «έναν αποτελεσματικό και γρήγορο μηχανισμό στήριξης και σταθεροποίησης».

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι «πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους διότι όλες αυτές οι συναντήσεις θα γίνουν άχρηστες αν δεν μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τους εαυτούς μας…». «Πληρώνουμε πολύ υψηλά επιτόκια την ίδια στιγμή που πολλοί δημόσιοι οργανισμοί της χώρας αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Eλιο Ντι Ρούπο δήλωσε με τη σειρά του ότι «η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία. Αν δεν τους βοηθήσουμε, θα υπάρξει ένα ‘ντόμινο’ σ’ όλη την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μέτρα έκτακτης ανάγκης».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον σημείωσε πως γνωρίζει ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος από όλες αυτές τις συνόδους κορυφής – πως δεν παίρνονται οι ανάλογες αποφάσεις. «Πρόκειται για σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τις χώρες της ευρωζώνης και χρειάζεται να τις ενθαρρύνουμε», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Αυτό που λέμε είναι ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα πράγματα για να ενδυναμώσουν το νόμισμά τους· ωστόσο η Βρετανία θα μείνει έξω από αυτή τη διαδικασία».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ επεσήμανε ότι για να υπάρξει μια αποτελεσματική λύση, αυτό θα χρειαζόταν την πολιτική δέσμευση των ηγετών των χωρών εκείνων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα – για να ακολουθήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αύξηση ανταγωνιστικότητας, την μείωση των ελλειμμάτων και των χρεών.

«Νομίζω ότι οι αντιδράσεις της αγοράς είναι ακόμη επιφυλακτικές διότι δεν έχουν πειστεί για το μέγεθος των απωλειών στη νότια Ευρώπη και για το ποιος πληρώνει. Όσο δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις, οι αγορές θα συνεχίσουν να είναι νευρικές».

Από την πλευρά του ο Σλοβένος πρωθυπουργός Τζάνεζ Τζάνσα είπε ότι οι αγορές θα λάβουν άμεσες απαντήσεις και ορισμένες υποσχέσεις. «Δε νομίζω βέβαια ότι θα ικανοποιηθούν, ποτέ δεν έχει συμβεί αυτό έπειτα από ευρωπαϊκές συνόδους».

H Λιθουανή πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, τέλος, σχολίασε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ευρωομόλογα, ωστόσο στο όχι πολύ μακρινό μέλλον μπορεί να γίνουν πραγματικότητα. «Υπό πολλές προϋποθέσεις και υποχρεώσεις για τα κράτη-μέλη. Δεν μπορούν να γίνουν σαν ένα δωρεάν γεύμα…», συμπλήρωσε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου