ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Ο ΟΤΕ εξετάζει την πώληση των επενδύσεών του στη Βουλγαρία

bloomberg-ο-οτε-εξετάζει-την-πώληση-των-επενδύ-254862

Σε ταραγμένα νερά βρίσκεται ο γερμανικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom (DT) , τέσσερα χρόνια έπειτα από την αγορά του 40% των μετοχών του ΟΤΕ, με τη γερμανική εταιρεία να εξετάζει το ενδεχόμενο υποχώρησης από στρατηγικές επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει στα Βαλκάνια μέσω της ελληνικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, ο ΟΤΕ προτίθεται να προχωρήσει στην πώληση περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει στη Βουλγαρία, περιλαμβανομένων της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Globul και της επιχείρησης λιανικού εμπορίου Germanos Telecom Bulgaria.

«Μία ενδεχόμενη πώληση αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα μείωνε δραστικά τις μελλοντικές χρηματοπιστωτικές υποχρεώσεις του ΟΤΕ, επιτρέποντας ταυτόχρονα στον όμιλο να ενισχύσει την παρουσία του στις εναπομένουσες στρατηγικές αγορές» , σχολίασε ο ΟΤΕ σε μία γραπτή δήλωση προς το Bloomberg.

Σύμφωνα με πηγή του διεθνούς πρακτορείου, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, τα κέρδη από την πιθανή πώληση των επενδύσεων στη Βουλγαρία θα συνέβαλαν στην κάλυψη ενός ελλείμματος αναχρηματοδότησης ύψους 800 έως 900 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Διευθυντή της Deutsche Telekom, Τιμοθέους Χότγκες, η αναχρηματοδότηση του ΟΤΕ είναι εξασφαλισμένη έως το 2013. Στις αρχές του 2012, ο ΟΤΕ πούλησε, έναντι 380 εκατομμυρίων ευρώ, το μετοχικό μερίδιο του 20% που κατείχε στην σερβική εταιρεία Telecom Serbia, πρακτικά εγκαταλείποντας τη σερβική αγορά.

Η αγορά του 40% των μετοχών του ΟΤΕ αποτελεί μία σημαντική πηγή ζημίας για την DT, η οποία έχει επενδύσει περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής κίνησης από το 2008. Λόγω της παρατεταμένης ύφεσης που υφίσταται η ελληνική οικονομία, και δεδομένης των τεράστιων απωλειών που έχει καταγράψει το Χρηματιστήριο Αθηνών, η αξία της γερμανικής επένδυσης έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 2,6 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 65%.

bloomberg.com

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου