ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ελλάδα είναι το μικρότερο πρόβλημα στην Ευρωζώνη»

η-ελλάδα-είναι-το-μικρότερο-πρόβλημα-254978
Το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι λιγότερο η Ελλάδα, και περισσότερο η Ισπανία και η Ιταλία και εδώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει με γενναία βήματα να βρει λύση, επισημαίνει ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και πρώην σύμβουλος του Έλληνα πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, Ρίτσαρντ Πάρκερ, σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ".

Προτείνει ακόμη ένα πενταετές πάγωμα αποπληρωμής κρατικών ομολόγων, ακολουθούμενο με έκδοση Ευρωομολόγων και την χρησιμοποίηση των πόρων που θα εξοικονομηθούν, για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με τον κ. Πάρκερ, είναι άδικο ο μισός κόσμος να έχει στραμμένα εδώ και τρία χρόνια τα βλέμματά του στη μικρή Ελλάδα και να φοβάται από τη -δήθεν- εκρηκτική δύναμη των προβλημάτων της, καθώς η Ελλάδα δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα, διότι πριν από μερικά χρόνια θα μπορούσε κάποιος να λύσει εύκολα τα προβλήματα του προϋπολογισμού, τα οποία με τη δημοσιονομική κρίση αναδείχτηκαν σε μια κρίση του δυτικού καπιταλισμού και σε μια ηθική κρίση, κάτι που είναι κατανοητό αλλά δεν βοηθάει κανένα.

Ο ίδιος θεωρεί πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ούτε η «τεμπελιά» -«οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από ό, τι στη Γερμανία», δηλώνει-, ούτε ένας διογκωμένος δημόσιος τομέας, ή μειωμένα έσοδα από φόρους, καθώς σε όλα αυτά η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά εκείνο που συνιστά το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η «απίθανη αναποτελεσματικότητα της διοίκησης», που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη τεχνολογίας.

newsbomb.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου