ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπίτια στο Λονδίνο γίνονται οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων

σπίτια-στο-λονδίνο-γίνονται-οι-αποταμ-256437

Σε κυνήγι εκατοντάδων εκατ. ευρώ που βρίσκονται στα? σεντούκια των ελληνικών νοικοκυριών, έχουν αποδυθεί τους τελευταίους μήνες μεγάλες ξένες εταιρείες που επενδύουν σε ακίνητα στο εξωτερικό. Η τάση των Ελλήνων να τοποθετούν τα χρήματά τους σε ασφαλή καταφύγια έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της ανασφάλειας για την ελληνική οικονομία.

Ο βασικότερος προορισμός των χρημάτων από την Ελλάδα, εκτός από τις? ελβετικές τράπεζες, είναι και οι αγορές ακινήτων του εξωτερικού. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 στη Βρετανία και εσχάτως στην γερμανική κτηματαγορά.

Ωστόσο, τα ακίνητα στο Λονδίνο έχουν γίνει πόλος έλξης για τους Ελληνες που θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τους τελευταίους έξι μήνες σημειώνεται ραγδαία αύξηση της ζήτησης για ακίνητα στη βρετανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρείας συμβούλων Savills, η ζήτηση από την Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι και μόλις κατά 16% από Γάλλους, 10% από Ισπανούς και 9% από Ιταλούς.

Ερευνα

Τη «δίψα» για επενδύσεις στη βρετανική κτηματαγορά θέλουν να καλύψουν τόσο ξένες όσο και ελληνικές εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλα ελληνικά μεσιτικά γραφεία έχουν φτιάξει ειδικά τμήματα που ψάχνουν για ακίνητα στο Λονδίνο και τα προτείνουν σε Έλληνες πελάτες τους. Επίσης, μεγάλες εταιρείες και funds του εξωτερικού έχουν βάλει στο… μάτι τις αποταμιεύσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, μια πιο οργανωμένη προσπάθεια πραγματοποιεί μεγάλο fund του εξωτερικού που πραγματοποιεί roadshows σε διάφορες χώρες και φυσικά και στην Ελλάδα.

Μεθαύριο Τετάρτη, το βρετανικό fund Hintville Alpha Fund, που ιδρύθηκε το 2005 κι έχει στην κατοχή του ακίνητα αξίας 80 εκατ. ευρώ στο κεντρικό Λονδίνο, θα παρουσιάσει στην Αθήνα την επενδυτική της πρόταση.

Βασικός στόχος του συγκεκριμένου Ταμείου είναι να προσελκύσει Ελληνες οι οποίοι διαθέτουν χρήματα και θέλουν να τα τοποθετήσουν στη λονδρέζικη κτηματαγορά.

Το fund έρχεται στην Ελλάδα σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός & Συνεργάτες, την κυπριακή Cymiva Management Consultants Ltd και την βρετανική Opus Corporate Advisors. H πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου ομολόγου ύψους 95 εκατ. ευρώ που θα επενδυθεί σε αγορές ακινήτων στο Λονδίνο.

Μέτοχοι

Μιλώντας στην «Η» ο κ. Πάνος Δανός επισημαίνει ότι οι Ελληνες επενδυτές θα μπορούν να αγοράσουν μερίδια από το συγκεκριμένο ομόλογο τα οποία θα έχουν αξία από 60 χιλ. ευρώ και πάνω. Θα γίνουν ουσιαστικά μέτοχοι σε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων στο Λονδίνο και ειδικά σε οικιστικά ακίνητα που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο με καλές αποδόσεις. «Το συγκεκριμένο fund κάνει roadshow σε Αγγλία, Αυστραλία και σε άλλες χώρες. Οι διαχειριστές του βλέπουν ότι υπάρχει αναστάτωση στην ευρωζώνη και πιστεύουν ότι είναι καλή λύση η βρετανική κτηματαγορά ώστε να κερδίσουν μέρος από την εκροή κεφαλαίων», επισημαίνει ο κ. Δανός.

Τιμές

Στα θετικά της επένδυσης σε λονδρέζικα ακίνητα είναι το γεγονός ότι οι τιμές σημειώνουν συνεχή άνοδο τον τελευταίο καιρό, επομένως είναι ικανοποιητικές οι αποδόσεις για τους ιδιοκτήτες. Μόνο τον Απρίλιο ο μέσος όρος τιμής μιας μέσης κατοικίας στο Λονδίνο αυξήθηκε 5,1% και έφτασε στα 450.000 ευρώ, αυξανόμενη κατά 22.000 ευρώ μέσα σε ένα μήνα.

Στα αρνητικά είναι το ρίσκο από μια πιθανή κατάρρευση της Ευρωζώνης που θα οδηγήσει σε κατάρρευση και τα ακίνητα στη Βρετανίας.

Που επενδύουν

Σύμφωνα με έρευνες, μόνο το 2009 εκτιμάται ότι Ελληνες επένδυσαν στο Λονδίνο πάνω από 295 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα δόθηκαν το 2010. Για φέτος, εκτιμάται ότι το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Κένσιγκτον, Τσέλσι, Χάμπστιντ, Μέιφερ, Νάιτμπριτζ, Μάρλεμπον, Ρίτζεντς Παρκ είναι οι περιοχές που ζητούν οι Ελληνες επενδυτές, με μερικές από αυτές να είναι από τις ακριβότερες του κόσμου.

Ενα διαμέρισμα 50 τ.μ. στο Λονδίνο μπορεί να κοστίζει και 1 εκατ. λίρες, οπότε γίνεται αντιληπτό για το τι λεφτά έχουν. Φήμες αναφέρουν ότι γνωστή ελληνική οικογένεια αγόρασε πέρυσι σπίτι αξίας 5,5 εκατ. λιρών.

Τα φοιτητικά σπίτια μέχρι 500 χιλ. ευρώ είναι, πάντως, η βασικότερη επιλογή.

Οι επενδύσεις στο Λονδίνο

Κατά 50% αυξήθηκε η ζήτηση από Ελληνες για σπίτια στο Λονδίνο. Η έρευνα γίνεται μέσω ίντερνετ και μεσιτικών γραφείων.

Οι Ελληνες αγοράζουν ακίνητα 300 χιλ. ευρώ και άνω. Αλλά και ακριβά ακίνητα από 3 έως 20 εκατ. ευρώ.

Κένσιγκτον, Τσέλσι, Χάμπστιντ, Μέιφερ, Νάιτμπριτζ, Μάρλεμπον, Ρίτζεντς Παρκ είναι οι περιοχές που αγοράζουν οι Ελληνες ακίνητα.

Αύξηση κατά 5,1% σημείωσαν οι τιμές των ακινήτων στη Βρετανία τον Απρίλιο.

Το ποσό των 295 εκατ. ευρώ επένδυσαν οι Έλληνες το 2009 στη λονδρέζικη κτηματαγορά. Το 2012 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ (-21%), Ιρλανδία (-7,4%), Πορτογαλία (-7,9%), Ιταλία (-2,3%) και Ολλανδία (-2,9%).

imerisia.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου