ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Η Ελλάδα απομακρύνεται από το χείλος του γκρεμού

fitch-η-ελλάδα-απομακρύνεται-από-το-χείλος-263631
Μια ημέρα μετά την εκλογική μάχη ο οίκος αξιολόγησης Fitch, έρχεται να δηλώσει ότι η οριακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές σημαίνει ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος μιας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ έχει υποχωρήσει.

Ο οίκος εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση -η οποία θα αποδέχεται το πρόγραμμα προσαρμογής- αναμένεται να έχει σχηματιστεί πριν τη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις 28 Ιουνίου.

Σε ανάλυση της με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη: απομακρύνεται από το χείλος, αλλά η κρίση δεν έχει επιλυθεί», η Fitch σημειώνει ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να τοποθετήσει όλες τις αξιολογήσεις των χωρών της Ευρωζώνης σε καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές συνέπειες, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα κάνει στην περίπτωση που μια ελληνική έξοδος ήταν ένα πιθανό και βραχυπρόθεσμο γεγονός.

Τονίζει ότι «η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη παραμένει έντονη. Η δημοσιονομική λιτότητα και η επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με μια ισχυρή αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο από τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να είναι εύθραυστη»

Αναφέρει επίσης ότι ο ρυθμός της οικονομικής συρρίκνωσης είναι σχεδόν βέβαιο πως επιταχύνει. Σε επίπεδο ρευστότητας η κατάσταση επιδεινώνεται, εκτιμά η Fitch, κάτι που δείχνει την επείγουσα ανάγκη να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση και να ξεκινήσουν πάλι οι δόσεις του προγράμματος.

Ο οίκος σημειώνει ότι θα είναι δύσκολη η χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας χωρίς και νέα κεφάλαια, αν και σημειώνει ότι υπάρχει ένα περιθώριο για μανούβρες στο χρηματοοικονομικό προφίλ του υφιστάμενου προγράμματος. Ενώ οι κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν υποχωρήσει προς το παρόν, προσθέτει ο οίκος, η ένταση της συστημικής κρίσης της Ευρωζώνης είναι απίθανο να εξασθενίσει μέχρι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο οδικό χάρτη που θα ολοκλήρωνε τη νομισματική ένωση με μεγαλύτερη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική ενοποίηση.

Οι καθοδικές πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ των κρατών και οι αξιολογήσεις των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης θα εντατικοποιηθούν επίσης όσο απουσιάζει ένα αξιόπιστο σχέδιο για στενότερη ένωση και μία περισσότερο συμπαγής πολιτική απάντηση.

Αυτή περιλαμβάνει περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης, αναφέρει ο οίκος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου