ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο

φυσικό-αέριο-στα-100-ευρώ-ανά-μεγαβατώρα-887718

Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη υποχώρησε στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, καθώς ο καλός καιρός, τα ενισχυμένα αποθέματα και οι κινήσεις της ΕΕ για περιορισμό της ενεργειακής κρίσης αμβλύνουν τους φόβους για ελλείψεις εν όψει του χειμώνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού αερίου υποχώρησαν έως και 12% και είναι περίπου 70% χαμηλότερα από τα υψηλά του Αυγούστου. Οι υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι το τέλος του μήνα, καθυστερώντας την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και διευκολύνοντας τη διαδικασία πλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων στην Ευρώπη. Οι σημαντικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου συνέβαλαν στην αύξηση των αποθεμάτων σε υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδά..

Ο ήπιος καιρός συμβάλλει στο να περιοριστεί η πίεση στην οικονομία της Ευρώπης, σημειώνει το Bloomberg. Ωστόσο, οι τιμές είναι περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο σε βάθος πενταετίας και ένας ψυχρός χειμώνας θα μπορούσε να επαναφέρει τις ανησυχίες για την προσφορά αερίου.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε καλή θέση όσον αφορά τις προμήθειες τώρα», δήλωσε ο Γκράχαμ Φρίντμαν, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie. «Οι κίνδυνοι μπλακ άουτ και ρεύματος με το δελτίο υποχωρούν τώρα. Αλλά η πραγματική δοκιμασία θα έρθει με το κρύο».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία ήταν 11,91% χαμηλότερα στα 100,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, ενώ υποχώρησαν κατά 20% την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου