ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό εννεαμήνου οι τιμές

πετρέλαιο-σε-χαμηλό-εννεαμήνου-οι-τιμ-891241

Σε χαμηλό εννεαμήνου υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, εξαιτίας της αναμενόμενης μείωσης της ζήτησης καυσίμων καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εντείνουν την πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης. Περαιτέρω πίεση στις τιμές, ωστόσο προέρχεται και από την άνοδο του δολαρίου ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον διακανονισμό Νοεμβρίου υποχώρησαν κατά 82 σεντς, ή 1%, στα 85,33 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Δευτέρας ενώ το αμερικανικό WTI για παράδοση Νοεμβρίου υποχώρησε 74 σεντς, ή 0,9%, στα 78 δολάρια.

Και τα δύο συμβόλαια είχαν υποχωρήσει κατά περίπου 5% την Παρασκευή.

Ο ρόλος της αύξησης των επιτοκίων

Εν τω μεταξύ, οι αυξήσεις των επιτοκίων που επιβλήθηκαν από τις κεντρικές τράπεζες σε πολλές χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του αυξανόμενου πληθωρισμού, έχουν εγείρει φόβους για οικονομική επιβράδυνση και συνοδευτική ύφεση στη ζήτηση πετρελαίου.

«Ένα σκηνικό σύσφιγξης της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής από τις βασικές κεντρικές τράπεζες για την καταστολή του αυξημένου πληθωρισμού και μια εξαιρετική πορεία του δολαρίου προς υψηλά άνω των δύο δεκαετιών, έχει εγείρει ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση και λειτουργεί ως αντίθετος άνεμος για τις τιμές του αργού», δήλωσε η Sugandha Sachdeva στη Religare Broking.

Το ερώτημα είναι πλέον τι θα κάνουν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί τους με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, όταν συναντηθούν στις 5 Οκτωβρίου, έχοντας συμφωνήσει στην προηγούμενη σύνοδό τους να μειώσουν την παραγωγή τους σε μέτρια επίπεδα.

ΟΤ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου