ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλυδωνισμοί λόγω Πάουελ

ευρωπαϊκά-χρηματιστήρια-κλυδωνισμο-859121

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς δέχτηκαν και αυτές τις πιέσεις από την παραδοχή του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ότι έρχονται επώδυνες μέρες για την αμερικανική οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,7%, με τον κλάδο των λιανεμπόρων να χάνει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,70% στις 7.427 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 2,26% στις 12.971 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,68% στις 6.274 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 1,6%, ο DAX έχασε 4,2% και ο CAC 40 υποχώρησε κατά 3,4%.

Προειδοποίηση Πάουελ

Κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του κατά την έναρξη του οικονομικού συμποσίου της Fed, στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, που δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως το «καλοκαιρινό Νταβός», ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ήταν απόλυτα κατηγορηματικός ως προς την δέσμευση του συμβουλίου να περιορίσει τον πληθωρισμό, ξεκαθαρίζοντας πως η ανοδική τροχιά των επιτοκίων θα συνεχιστεί, κάτι που θα είναι αναπόφευκτα «επώδυνο» για την αμερικανική οικονομία.

Όπως αναμενόταν, ο κ. Πάουελ επανέλαβε πως η Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της με τον πλέον δυναμικό τρόπο προκειμένου να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν εκτινάξει τον δείκτη στο ανώτερο σημείο εδώ και πάνω από 40 χρόνια.τον πληθωρισμό

Πέραν της επίδρασης του Πάουελ στην εικόνα των αγορών όμως, το επενδυτικό κλίμα παραμένει επιφυλακτικό όπως και σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με τις αγορές να προσπαθούν να αξιολογήσουν πως θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα νέα δεδομένα από το μέτωπο της πολιτικής της Fed. Ο επιθετικός τόνος της Federal Reserve σχετικά με την πολιτική σύσφιξης επηρεάζει σημαντικά την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, γεγονός που επηρεάζει με τη σειρά του και τις εξαγωγικές επιδόσεις της γηραιάς ηπείρου.

Ρεκόρ για το φυσικό αέριο

Και όλα αυτά, την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία άγγιξαν νέα επίπεδα ρεκόρ με τους δείκτες να ανεβαίνουν έως και κατά 8,9%. Με τον τρόπο αυτό οι τιμές βρίσκονται και πάλι στα επίπεδα που είχαν φτάσει τις πρώτες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και το χειρότερο είναι πως οι αγορές φοβούνται πως η πίεση θα αυξηθεί περαιτέρω όσο πλησιάζουμε στο χειμώνα!

Σε επίπεδο τίτλων, η σουηδική κατασκευάστρια ρουλεμάν και σφραγίδων SKF είδε τις μετοχές της να αυξάνονται περισσότερο από 5%, αφού η Cevian Capital αύξησε το μερίδιό της στην εταιρεία σε περισσότερο από 5%. Στον αντίποδα, ο δανικός ναυτιλιακός γίγαντας Maersk υποχώρησε 4% μετά την εγκατάλειψη των σχεδίων του να πουλήσει τη μονάδα κατασκευής εμπορευματοκιβωτίων του στην International Marine Containers της Κίνας, καθώς η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχίες για τον ανταγωνισμό.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του ινστιτούτου GfK διαμορφώθηκε στο -36,5 τον Σεπτέμβριο, συνεχίζοντας την πτωτική τροχιά για έναν ακόμη μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις -31,8 μονάδες.

Σε άνοδο το ευρώ και οι αποδόσεις των ομολόγων

Η ομιλία του Τζερόμ Πάουελ αλλά και η συζήτηση για μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, κατά 0,75%, από την ΕΚΤ, οδήγησαν σε άνοδο σήμερα τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 32 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,92% από 3,94% χθες έναντι 1,42% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,50% από 2,59% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος οι δηλώσεις Πάουελ είχαν ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί σημαντικά το ευρώ το οποίο διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0033 δολ. από το επίπεδο των 0,9977 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,007 δολ.

Στο «κόκκινο» η εβδομάδα στο ΧΑ

Αρνητικά έκλεισε την εβδομάδα και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,27% στις 893,74 μονάδες και τον τζίρο να φτάνει στα 34 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, οι απώλειες έφτασαν το 0,60%.

Η αγορά σήμερα προσπάθησε να αξιολογήσει το βαθμό του πολιτικού κινδύνου, καθώς στην ολομέλεια οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους με θέμα «τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ, πολιτικών του αντιπάλων και δημοσιογράφων». Ο πολιτικός κίνδυνος δείχνει αυξημένος τις τελευταίες ημέρες, με αυτό που επισημαίνουν πολλοί αναλυτές να είναι ότι η χώρα θα πρέπει να μείνει στη γραμμή της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής πειθαρχίας, ακόμη και αν αρχίσει κάποια στιγμή στο μέλλον η προεκλογική περίοδος.

Την ίδια ώρα, η αγορά επηρεάστηκε από το επιφυλακτικό κλίμα που διαμορφώθηκε από την ομιλία του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ. Έτσι, αν και το ΧΑ είχε επιδείξει σημαντικές αντοχές τις προηγούμενες ημέρες, αυτές κάμφθηκαν από τις ανησυχίες για τις διεθνείς αβεβαιότητες, έχουν προστεθεί και αυτές της εισόδου της χώρας σε πρόωρη και μακρά προεκλογική περίοδο.

ot.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου