ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Μακεδονία: Κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ελλείψεων στην ηλεκτρική ενέργεια

β-μακεδονία-κήρυξε-κατάσταση-έκτακτη-859411

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κήρυξε χθες Πέμπτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου σε εθνικό επίπεδο (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Shailesh Andrade).

Διάρκεια 30 ημερών

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρεται ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έχει διάρκεια 30 ημερών και αποδίδεται στις ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, στην πρωτεύουσα Σκόπια η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά και την παροχή θέρμανσης, εν μέσω της διογκούμενης ενεργειακής κρίσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η επιτροπή που καταγράφει τα δεδομένα των παροχών ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης θα παρακολουθεί, θα αναλύει και θα αξιολογεί την κατάσταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Αυξάνονται οι τιμές

Στο μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονται περαιτέρω, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, καθώς η αγορά προσδοκά έναν δύσκολο χειμώνα χωρίς ρωσικές προμήθειες.

Τα συμβόλαια αναφοράς TTF αυξήθηκαν κατά 6,2% στα 316,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την ίδια ώρα οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάσσονται επίσης κατά 6,4%.

Η Ρωσία έχει μηδενίσει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream ενώ οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου υποδηλώνουν ότι η αγορά δεν αναμένει να ξαναρχίσουν οι ροές παρά το γεγονός ότι η Μόσχα λέει πως θα επαναληφθούν στο τέλος του μήνα.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου