ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Gazprom: Κόβεται το φυσικό αέριο στην Ευρώπη για τρεις μέρες

gazprom-κόβεται-το-φυσικό-αέριο-στην-ευρώπη-871663

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, o οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, θα διακόψει την λειτουργία του από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για επισκευές, ανακοίνωσε η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom, αναζωπυρώνοντας φόβους ότι η προμήθεια προς την Ευρώπη θα μπορούσε να διακοπεί.

Η Gazprom έχει μειώσει τη ροή φυσικού αερίου στο 20% της μέγιστης δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream 1, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατηγορεί τη Μόσχα για ενεργειακό εκβιασμό.

«Με την ολοκλήρωση των εργασιών και εκτός τεχνικού απροόπτου, η μεταφορά αερίου θα αποκατασταθεί στο επίπεδο των 33 εκ. εκατομμυρίων ημερησίως», αναφέρεται επίσης.

Παράλληλα η Gazprom γνωστοποίησε ότι στις νέες επισκευές θα συνδράμει και η Siemens εταιρεία που δέχτηκε τα πυρά της Μόσχας, σχετικά με τουρμπίνα που προκάλεσε την προηγούμενη διακοπή λειτουργίας του αγωγού.

Σε προχθεσινή ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας προβλέπει ότι η τιμή του φυσικού αερίου, που εξάγει η Gazprom, θα υπερδιπλασιαστεί φέτος και θα φτάσει τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα από 304 δολάρια το 2021, και μετά το κόστος θα αρχίσει σταδιακά να πέφτει μέχρι το τέλος του 2025. Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι τα έσοδα της Ρωσίας από την ενέργεια θα εκτοξευτούν περίπου στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου