ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Μειώνεται προσωρινά ο ΦΠΑ στο φυσικό αέριο

γερμανία-μειώνεται-προσωρινά-ο-φπα-στ-873188

Την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7% ανακοίνωσε πριν από λίγο ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επισημαίνοντας ότι με αυτό το μέτρο θα υπερκαλυφθεί η επιβάρυνση που συνεπάγεται η «εισφορά αερίου» στα 2,419 λεπτά/kWh, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Θα ισχύσει μέχρι τέλος Μαρτίου 2024

Η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο αναμένεται να ισχύσει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει από την ΕΕ να μην ισχύει ο γενικός ΦΠΑ στην προσαύξηση κατά 2,419 σεντ/κιλοβατώρα, προκειμένου να μετριαστεί η νέα επιβάρυνση των καταναλωτών. Ωστόσο, η απάντηση της Κομισιόν ήταν αρνητική με εκπρόσωπο της Επιτροπής να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης σε αυτό το είδος φόρου».

Η νέα εισφορά αερίου

Στις 15 Αυγούστου η διαχειρίστρια εταιρεία φυσικού αερίου της χώρας, Trading Hub Europe, ανακοίνωσε υψηλές επιπλέον χρεώσεις που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά στη Γερμανία λόγω του νέου τέλους στο φυσικό αέριο, καθώς η χώρα κάνει αγώνα δρόμου για να διασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου πλην της Ρωσίας και να ενισχύσει τα αποθέματα της, πριν την κρίσιμη χειμερινή περίοδο.

Σε ανακοίνωση της υποστήριξε πως όρισε το νέο ειδικό τέλος της τιμής του αερίου από τον Οκτώβριο στα 2,419 σεντς του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το τέλος δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις εταιρείες κοινής ωφελείας, όπως η εταιρεία φυσικού αερίου Uniper, να καλύψουν το κόστος της αντικατάστασης των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία.

500 ευρώ παραπάνω το χρόνο

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μία μέση οικογένεια τεσσάρων ατόμων θα κληθεί να πληρώσει περίπου 500 ευρώ παραπάνω το χρόνο.

Η κυβέρνηση είχε ισχυριστεί πως το έκτακτο τέλος, που θα ισχύσει μέχρι την 1η Απριλίου 2024, θα κοστίσει κατά μέσο όρο περίπου 97 ευρώ το μήνα στα νοικοκυριά με ένα άτομο, 194 ευρώ τουλάχιστον στα νοικοκυριά με δύο άτομα και 290 ευρώ στα νοικοκυριά μιας τετραμελούς οικογένειας.

ΟΤ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου