ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Πόσο εκτεθειμένη είναι η Ελλάδα απέναντι στον στασιμοπληθωρισμό

moodys-πόσο-εκτεθειμένη-είναι-η-ελλάδα-απ-854906

Αυξημένο κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικότερα του νότου, με τη Ελλάδα και τη Ρουμανία να διαθέτουν τη μικρότερη ευελιξία για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Θα εντείνει τις πιέσεις η διακοπή του ρωσικού αερίου
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Moody’s Investors Service η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αυξήσει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ωστόσο ο βαθμός της έκθεσης ποικίλλει ανά χώρα.

Ο αντιπρόεδρος της διεθνούς οίκου Χέικο Πέτερς, υπογράμμισε ότι η σύγκρουση έχει επιδεινώσει τα ζητήματα ζήτησης και προσφοράς και έχει ωθήσει τον «πληθωρισμό σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν στην ΕΕ από τα μέσα της δεκαετίας του 1980»

Προσθέτει μάλιστα, ότι το «η διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου πιθανότατα θα ενέτεινε αυτές τις πιέσεις».

Επικαλείται επίσης, μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες «υποδηλώνουν ότι μια περαιΤι τέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού είναι πιθανή στο εγγύς μέλλον».

Πιστωτικός κίνδυνος

Η Moody’s τονίζει όταν αν και ό πληθωρισμός δεν είναι το βασικό σενάριό της για την ΕΕ, εν ετούτοις αν επιβεβαιωθεί θα είναι πιστωτικά αρνητικό για τις χώρες.
Ο διεθνής οίκος προβλέπει επί του παρόντος αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 2,5% το 2022 και 1,3% το 2023 και επιβράδυνση του πληθωρισμού σε 4,4% το 2023 από 6,8% το 2022.

Ως εκ τούτου, αναμένει υποτονική ανάπτυξη και πληθωρισμό υψηλότερο από τον μέσο όρο τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, με καθοδικούς κινδύνους στο πλαίσιο, που σχετίζονται με τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία.

Το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού

Επισημαίνει επίσης, ότι ένα πιθανό σενάριο στασιμοπληθωρισμού είναι για μια πολυετή περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υψηλότερος από ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ παραμένει σημαντικά χαμηλότερη, στο μηδέν ή κοντά στο μηδέν.

«Για να εισέλθουμε σε ένα σενάριο στασιμότητας στην ΕΕ, η δυναμική των τιμών θα μπορούσε να διατηρηθεί λόγω, για παράδειγμα, των υψηλότερων και μακροχρόνιων τιμών ενέργειας και δευτερογενών επιπτώσεων» αναφέρεται στην έκθεση και προστίθεται ότι αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.

Επιπλέον, ένα μείγμα δημοσιονομικής-νομισματικής πολιτικής που να υποστηρίζει την ανάπτυξη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ενός σεναρίου στασιμοπληθωρισμού.

Με βάση έναν αριθμό δεικτών που υποδηλώνουν διαφορές στην έκθεση των χωρών σε έναν πιο επίμονο πληθωρισμό, η Moody’s θεωρεί ότι η νότια Ευρώπη να είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού.

Οι χώρες που συνδυάζουν την υψηλότερη πιθανότητα να δουν τις μεταβατικές αυξήσεις τιμών να γίνονται μόνιμες με τις χαμηλότερες δυνατότητες πολιτικής παρέμβασης είναι η Μάλτα , η Κύπρος , η Πορτογαλία , η Σλοβενία ​​και η Κροατία .

Αν και η Ιταλία , η Γαλλία και η Ισπανία είναι λιγότερο ευάλωτες σε ένα σενάριο επίμονου πληθωρισμού, τα ήδη υψηλά επίπεδα χρέους, η αυξημένη έκθεση σε κυμαινόμενο επιτόκιο και οι σημαντικές πληρωμές κεφαλαίου και τόκων τους επόμενους 12 μήνες αυξάνουν τους κινδύνους.

Τέλος, ενώ η Ελλάδα και η Ρουμανία φαίνεται να είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε ένα σενάριο παγιωμένου πληθωρισμού, οι ικανότητες πολιτικής τους για την καταπολέμηση ενός στασιμοπληθωριστικού κύκλου είναι από τις πιο αδύναμες στην ΕΕ.

ΟΤ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου