ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Power Pass: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές – Αναρτήθηκαν τα ποσά των δικαιούχων

power-pass-αντίστροφη-μέτρηση-για-τις-πληρωμέ-860224

Tην Παρασκευή 15 Ιουλίου αναμένεται να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά για το Power Pass.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει σταδιακά, αλλά ο στόχος είναι να πιστωθεί ολόκληρο το ποσό στον κάθε δικαιούχο.

Η αποκλιμάκωση στους λογαριασμούς ρεύματος θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα οπότε και καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής και αυξάνονται οι επιδοτήσεις στο σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης του νοικοκυριού, εξήγησε ο κ. Σκρέκας.

Στην εφαρμογή του Power Pass έχουν αναρτηθεί για αρκετούς δικαιούχους τα ποσά που θα λάβουν για τις αυξήσεις που προκάλεσε η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Πιο συγκεκριμένα, αναλυτικά ενημερωτικά εκκαθάρισης αναρτώνται σταδιακά από χθες το βράδυ στη σχετική πλατφόρμα του Power Pass, που υλοποιήθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα, αποστέλλεται και ενημερωτικό e-mail για την ανάρτησή τους στους δικαιούχους.

Ήδη πολλοί καταναλωτές μπορούν να δουν το ποσό το οποίο θα λάβουν, μπαίνοντας στην ειδική πλατφόρμα με τους κωδικούς του taxisnet.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη έχουν δεσμευτεί 280 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του μέτρου και ότι, για ορισμένους συμπολίτες μας, εκδόθηκαν εκκαθαριστικοί λογαριασμοί εντός Ιουνίου 2022 που αφορούν τη χειμερινή περίοδο κατανάλωσης με σημαντική επιβάρυνση, η Κυβέρνηση προχωρά σε επέκταση του μέτρου και για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στην πλατφόρμα Power Pass και χωρίς να απαιτείται υποβολή νέας αίτησης, το επόμενο διάστημα θα ληφθούν από τους παρόχους ενέργειας τα στοιχεία για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου. Οι λογαριασμοί του Ιουνίου θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα.

Κατόπιν, θα επανυπολογιστεί το σύνολο της ενίσχυσης για την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου έως 30 Ιουνίου, και το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι, έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ένας δικαιούχος ξεπερνά τα 30 ευρώ επιβάρυνση για το σύνολο της περιόδου 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022, θα λάβει τη συνολική ενίσχυση, δηλαδή θα γίνει επανυπολογισμός του ποσού για το σύνολο της περιόδου. Αντίστοιχα, η συνολική ενίσχυση για την περίοδο 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Πώς θα ενημερωθείτε για την αίτηση

Ο δικαιούχος θα ενημερωθεί για την εξέλιξη της αίτησής του στο email και το κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει. Εάν δεν επιθυμεί να περιμένει, μπορεί να εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα vouchers.gov.gr, με τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet και να βλέπει το στάδιο στο οποίο βρίσκεται.

Οι ενδείξεις που μπορεί να δει ο καταναλωτής ανάλογα με την κατάσταση της αίτησής του είναι οι εξής:

1. ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ: Η αίτηση έχει απορριφθεί. Εάν πλοηγηθείτε στη σελίδα της αίτησης θα δείτε στο πάνω μέρος περισσότερες πληροφορίες (π.χ. αδυναμία διασταύρωσης του ΑΦΜ ως δικαιούχου/συνδικαιούχου στο δηλωθέν ΙΒΑΝ).

2. ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ: Η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των εξής:

– αν ο ΑΦΜ είναι δικαιούχος / συνδικαιούχος στο δηλωθέν IBAN.

Διαβάστε επίσης: ΡΑΕ: Δύο νέες και ασύμμετρες απειλές για μπλακ άουτ στο ρεύμα
– αν ο αιτών/αιτούσα δεν έχει ξεπεράσει την μία (1) αίτηση για τον ίδιο και τον/την σύζυγο και δεν έχει ξεπεράσει τις τρεις (3) για τα προστατευόμενα μέλη.

3. ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ: Για τις αιτήσεις που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το ΙΒΑΝ/ΑΦΜ, και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πολίτη.

4. ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα.

5. ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα μέσω ΔΙΑΣ και περιμένουμε από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.

6. ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ: Υπάρχει απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή. Ο/Η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει το λογαριασμό του/της.

Ποιες αιτήσεις απορρίφθηκαν

Με τον έλεγχο και τη διασταύρωση των στοιχείων για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass να βρίσκεται στο τελικό στάδιο η κυβέρνηση ανοίγει το «πουγκί» του προϋπολογισμού και ξεκινά τις πληρωμές της οικονομικής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους, θα ξεκινήσει, εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, την Παρασκευή. Οι πληρωμές αναμένεται να γίνουν σε δυο δόσεις. Σε πρώτη φάση θα πληρωθεί η πλειονότητα των δικαιούχων και σε επόμενη φάση θα αποζημιωθούν ορισμένοι από τους δικαιούχους για τους οποίου θα «τρέξουν» έξτρα έλεγχοι και διασταυρώσεις για να οριστικοποιηθούν οι αποζημιώσεις.

Συνολικά υποβλήθηκαν περίπου 2,8 εκατ. αιτήσεις στην πλατφόρμα Power Pass. Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός αιτήσεων απορρίφθηκαν καθώς διαπιστώθηκε ότι οι αιτούντες δεν πληρούσαν τα κριτήρια και συγκεκριμένα εμφάνιζαν υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα ή για το ίδιο ρολόι είχαν υποβληθεί περισσότερες από μια αιτήσεις ή οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος είχαν καλυφθεί από την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις από τους παρόχους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου