ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εννέα χώρες όπου όλοι, μα όλοι, έχουν δουλειά

εννέα-χώρες-όπου-όλοι-μα-όλοι-έχουν-δο-307509

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το πρακτορείο Γκάλοπ έβγαλε τα στατιστικά ανεργίας του 2011 για 148 χώρες. Από αυτές, εννέα είχαν ανεργία κάτω του 5%, κυρίως στην Ασία.

Σύμφωνα με ανάλυση του ιστότοπου 247WallSt.com, λίγες από αυτές τις χώρες έχουν πραγματικά υγιής οικονομία με άφθονες θέσεις εργασίας στη μεσαία τάξη. Αντ’αυτού, οι θέσεις απασχόλησης δημιουργούνται από μεγάλα δημόσια έργα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ή από την επιδοτούμενη αγροτική παραγωγή, η οποία υπολογίζεται ως πλήρης εργασία.

Τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας δεν συνδέονται αναγκαστικά με τις μεγάλες οικονομίες: πέντε από τις εννέα χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας έχουν χαμηλό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανά κάτοικο.

Ένας άλλος δείκτης που πολλοί θεωρούν πως αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της ανεργίας σε ένα κράτος, είναι το ποσοστό του πληθυσμού που απασχολείται με πλήρες ωράριο από έναν εργοδότη. Αυτό κάνει την σύγκριση κάπως πιο εύκολη, αφού οι νόμοι απασχόλησης και ο ορισμός της εργασίας διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Η Κίνα, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ έχουν ανεργία κάτω από 5% αλλά έχουν επίσης χαμηλό ποσοστό του πληθυσμού με πλήρη απασχόληση σε άλλον εργοδότη: μεταξύ 30-39% στην Κίνα και 20-29% σε Βιετνάμ και Ταϊλάνδη. Οι κάτοικοι αυτών των χωρών σε μεγάλο ποσοστό απασχολούνται στην επιδοτούμενη γεωργία. Οι υπόλοιπες χώρες στην παρακάτω λίστα έχουν τουλάχιστον 50% του πληθυσμού τους που απασχολείται πλήρως σε άλλον εργοδότη.

Η Λευκορωσία παρουσιάζει επίσης εξαιρετικά χαμηλή ανεργία αλλά το επιτυγχάνει με έναν σχετικά τεχνητό τρόπο: όσοι αιτούνται επίδομα ανεργίας πρέπει να εγγράφονται σε κάποιο δημόσιο έργο, το οποίο θεωρείται απασχόληση.

Η κατάταξη στον παρακάτω πίνακα έγινε συνυπολογίζοντας τα στατιστικά της Γκάλοπ με το συνολικό ΑΕΠ, το κατά κεφαλήν εισόδημα, καθώς και τις μακροπρόθεσμες τάσεις ανεργία και ΑΕΠ όπως τις καταγράφει η Παγκόσμια Τράπεζα.

1. Αυστρία

•Ανεργία:

2. Λευκορωσία

•Ανεργία:

3. Κίνα

•Ανεργία:

4. Ιαπωνία

•Ανεργία:

5. Mαυροβούνιο

•Ανεργία:

6. Ταϊβάν

•Ανεργία:

7. Ταϊλάνδη

•Ανεργία:

8. Ουκρανία

•Ανεργία:

9. Βιετνάμ

•Ανεργία:

Πηγή: 247WallSt.com

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου