ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Προβόπουλος: Ανάγκη σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος

γ-προβόπουλος-ανάγκη-σταθεροποίησης-311613

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελεί κλειδί για την βελτίωση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης της οικονομίας, σημειώνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Ο κ. Προβόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να επανέλθουν στις τράπεζες καταθέσεις ύψους 10 – 15 δισ. ευρώ και στη συνέχει να ενθαρρυνθεί ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, από τα τέλη του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2012 οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά περισσότερο από 70 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο περίπου του ΑΕΠ.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ εκτιμά επίσης ότι η ύφεση το 2012 θα αγγίξει το 5^ ενώ η ανεργία θα ξεπεράσει το 19% (έναντι 17,7% πέρυσι). Στην έκθεση πάντως προβλέπεται επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη από τα τέλη του 2013.

Σύμφωνα με την έκθεση οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα μειωθούν φέτος κατά 10% και του χρόνου κατά 9%.

Στο μεταξύ, σε 1.371 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημιές της Τράπεζας Κύπρου το 2011, μετά τη φορολογία και την απομείωση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τα τελικά ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη το απόγευμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου