ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσικό αργό: Σε επίπεδα ρεκόρ τα φορτία που μεταφέρονται μέσω θαλάσσης

ρωσικό-αργό-σε-επίπεδα-ρεκόρ-τα-φορτία-902379

Ποσότητα ρεκόρ 62 εκατ. βαρελιών ρωσικού αργού πετρελαίου τύπου Urals, βρίσκονται εν πλω, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ενεργειακών αναλύσεων Vortexa, καθώς οι έμποροι προσπαθούν να βρουν αγοραστές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού και άλλων πετρελαϊκών προϊόντων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, ενώ άλλες έχουν αποφύγει την προμήθεια από φόβο μελλοντικών κυρώσεων, με την Κομισιόν να εξετάζει την εφαρμογή ενός πλήρους εμπάργκο.

Όπως τονίζεται, ο όγκος του αργού πετρελαίου (Urals) που βρίσκεται πάνω σε πλοία είναι τριπλάσιος από τον μέσο όρο προ εισβολής, ακόμη και τη στιγμή που οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου δια θαλάσσης μειώθηκαν στα 6,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Μάιο (πτώση κατά περίπου 15% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο).

Εξαιρετικά ισχυρές παραμένουν οι ρωσικές εξαγωγές

«Οι αριθμοί που δείχνουν ότι οι ρωσικές εξαγωγές εξακολουθούν να είναι σχετικά ισχυρές, δεν αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα», δήλωσε ο ενεργειακός αναλυτής, Clay Seigle.

«Το ρωσικό πετρέλαιο στη θάλασσα συνεχίζει να συσσωρεύεται».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των φορτίων αργού Urals σε πλοία χωρίς καθορισμένο προορισμό αποτελούν το 15% του συνόλου. Μέρος του πετρελαίου μπορεί να είναι μεταφορά σε άγνωστους αγοραστές, ενώ άλλο μέρος αποτελεί και απούλητο φορτίο.

Τα περισσότερα βαρέλια ρωσικού αργού πετρελαίου κατευθύνθηκαν προς την Ασία, κυρίως την Ινδία και την Κίνα, ενώ και στην Ευρώπη καταγράφηκε αύξηση ενόψει μιας πλήρους απαγόρευσης.

Πηγή: ΟΤ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου