ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρούβλι: Συνεχίζεται το ράλι του ρωσικού νομίσματος – Προς νέα χαλάρωση των capital controls

ρούβλι-συνεχίζεται-το-ράλι-του-ρωσικο-902877

Συνεχίζει ακάθεκτο την έντονα ανοδική του πορεία το ρούβλι, ωθώντας τις αρχές να χαλαρώνουν συνεχώς τα capital controls που έχουν εφαρμόσει από την έναρξη του πολέμου.

Μόνο σήμερα κατέγραψε νέο άλμα ύψους 4,1% στα 57,8550 έναντι του δολαρίου, οδεύοντας προς το ισχυρότερο κλείσιμο του από τον Απρίλιο του 2018.

Αντιστοίχως έναντι του ευρώ ενισχύθηκε κατά 6,2% στα 59,15.

Συνολικά κατά τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις τα κέρδη του ρωσικού νομίσματος έναντι του ευρώ έχουν ανέλθει σε 13%. Αντιστοίχως έναντι του δολαρίου τα κέρδη του έχουν πλέον ξεπεράσει το 30% σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Γιατί πήρε την ανιούσα

Η συνεχής ενδυνάμωση του ρωσικού νομίσματος, τις τελευταίες εβδομάδες, οφείλεται στην απόφαση του Κρεμλίνου να απαιτήσει οι πληρωμές των ενεργειακών ροών της Ρωσίας από τους ξένους προμηθευτές να γίνονται σε ρούβλια.

Με την άνοδο αυτή να απειλεί πλέον να επηρεάσει τον προϋπολογισμό και τους εξαγωγείς θεωρείται βέβαιο ότι θα αποφασιστεί από τις αρχές η τροποποίηση του περιοριστικού μέτρου που ορίζει το ποσοστό που οι εξαγωγείς οφείλουν να μετατρέψουν από σκληρό ξένο νόμισμα σε ρούβλια.

Το υποχρεωτικό ποσοστό αναμένεται να μειωθεί, εντός των επόμενων ημερών, στο 50% από 80% που είναι τώρα.

Οι αρχές δρομολόγησαν σειρά μέτρων και capital controls μετά την έναρξη του πολέμου, τα οποία σταδιακά έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν.

Σύμφωνα με την Τατιάνα Όρλοβα της Oxford Economics, η πλήρης άρση των capital controls θα επαναφέρει το ρούβλι στο επίπεδο των 70-80 έναντι του δολαρίου.

Πάντως, το ράλι του νομίσματος απασχολεί έντονα τις ντόπιες επιχειρήσεις.

Σε ανακοίνωση της η ρωσική ένωση βιομηχάνων και επιχειρηματιών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και μάλιστα για την στενότερη παρακολούθηση της πορείας του νομίσματος ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας.

Πηγή: ΟΤ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου