ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η εβδομάδα – Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

χρηματιστήριο-αθηνών-με-αρνητικό-πρό-900133

Με πτώση 0,80% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την εβδομάδα που τελειώνει, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν μετοχικούς τίτλους υπό τον φόβο ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς Federal Reserve για τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό θα οδηγήσουν τελικώς την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.

Οι παγκόσμιες αγορές κλυδωνίζονται από τις ανησυχίες για τον ξέφρενο πληθωρισμό και τον αντίκτυπο στην κατανάλωση και τον φόβο μήπως οδηγηθούν σε ύφεση οι μεγάλες οικονομίες.

Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες λιανικών πωλήσεων διαμήνυσαν ότι ο πληθωρισμός επηρεάζει αρνητικά το περιθώριο κέρδους τους και ότι οι δαπάνες των καταναλωτών μειώνονται.

Στην ασφάλεια των μετρητών στρέφονται οι επενδυτές, καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, με εκτίμηση ότι το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού ήρθε για να μείνει, όπως αποκαλύπτει η τελευταία έρευνα της Bank of America μεταξύ των κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων.

Η διακράτηση μετρητών, σύμφωνα με την έρευνα Μαΐου της αμερικανικής τράπεζας, έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2001, καθώς ο φόβος για τον στασιμοπληθωρισμό έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η μεγάλη μεταβλητότητα, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και της εταιρικής κερδοφορίας σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 860,06 μονάδες, έναντι 867,03 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας πτώση 0,80%, από τις αρχές Μαϊου υποχωρεί 6,76%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 3,73%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 0,59% και από τις αρχές του 2022 καταγράφει πτώση 3,77% , ενώ δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με άνοδο 1,26% και από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 5,96%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 0,38 %, από τις αρχές Μαϊου υποχωρεί σε ποσοστό 12,63%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει πτώση 2,02%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 466,278 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 93,256 εκατ. ευρώ, από 99,931 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή μειώθηκε κατά 0,516 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 61,429 δισ. ευρώ , ενώ από τις αρχές του έτους είναι μειωμένη κατά 4,179 δισ. ευρώ.

Επέστρεψαν στα «πράσινα» οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις αλλεπάλληλες απώλειες που σημείωναν τις τελευταίες ημέρες, επέστρεψαν σε μια ισχνή – έστω – κερδοφορία κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας αυτής.

Πηγή: cnn.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου