ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πήραν πίσω την διάταξη για τα εγγυημένα δάνεια!

πήραν-πίσω-την-διάταξη-για-τα-εγγυημέν-323360

Πρώτο θα εισπράττει το δημόσιο και μετά οι τράπεζες

«Τούμπα» έρχεται ξαφνικά το σχέδιο της κυβέρνησης για να μπορεί το δημόσιο να ρευστοποιεί ταχύτερα και να εισπράττει περισσότερα σε περιπτώσεις κατάπτωσης δανείων που δόθηκαν με κρατική εγγύηση σε ιδιώτες. Η διάταξη νόμου που θα άλλαζε το σκηνικό στο σύστημα παροχής κρατικών εγγυήσεων απεσύρθη και εβδεοχμένως να οδηγείται στις καλένες λόγω «ασυννενοησίας» των κομμάτων της συγκυβέρνησης, με συνέπεια να ξεσπούν ήδη και σφοδρές αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου για την κωλυεργία που εμποδίζει να μπει ένα τέλος στον κυκεώνα και τις έριδες μεταξύ δημοσίου, τραπεζών και επιχειρήσεων, όποτε οι τελευταίες μπλέκουν στα πλοκάμια της πτωχευτικής διαδικασίας.

Το «μπουρλότο» άναψε ξαφνικά χθες στη Βουλή, στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και σε εκατοντάδες επιχειρήσεις από τουλάχιστον την μισή Ελλάδα, όταν στην συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, η Νέα Δημοκρατία έβαλε «μπλόκο» στην διάταξη που είχε καταθέσει την Τετάρτη –και αναγκάστηκε να αποσύρει την Πέμπτη- ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, με την οποία το δημόσιο αποκτούσε τον πρώτο «ρόλο» στους πλειστηριασμούς και την εξόφληση χρεών, για επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αποπληρώσουν δάνεια που πήραν με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο.

Η διάταξη αυτή όμως και δίνει ανάσα και στις επιχειρήσεις που απεγκλωβίζονται μέσα σε δύο μήνες το πολύ, στις συχνές περιπτώσεις όπου οι πιστωτές τους (δημόσιο-τράπεζες) ερίζουν και αναλώνονται σε διαμάχες για το ποιος θα εισπράξει, με ποιον τρόπο και πόσα. Για τη σύνταξη και κατάθεσή της ρύθμισης που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών είχαν προηγηθεί έντονο παρασκήνιο και κρυφά παζάρια, όπως απεκάλυπτε και το χθεσινό ρεπορτάζ του protothema.gr.

Το ντόμινο των μεγάλων και απανωτών ανατροπών όμως έφτασε και στο Κοινοβούλιο. Παρότι βουλευτές της ΝΔ λένε πως συμφωνούν με την συγκεκριμένη διάταξη χάριν της στήριξης των επιχειρήσεων, ο εισηγητής του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης επικαλέστηκε κάποιες νύξεις που του έγιναν από στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με τις οποίες η διάταξη δεν αιτιολογείται επαρκώς και ενδεχομένως κρύβει παγίδες και χρειάζεται διορθώσεις, αλλοιώς μπορεί να "επιβαρυνθεί" το δημόσιο έλλειμμα της χώρας –αλλά και η επόμενη κυβέρνησή της.

Με το επιχείρημα πως θέλει να έχει στα χέρια του περισσότερα στοιχεία και αποδείξεις, η ΝΔ ζήτησε να γίνει έκθεση και νέα επεξεργασία των επιπτώσεων της διάταξης από το ΓΛΚ, για να γνωρίζει καλύτερα η Βουλή τι ψηφίζει. Παρά δε τις εξηγήσεις που δόθηκαν στην αίθουσα, η ΝΔ παρέμεινε αμετακίνητη στην απαίτηση να παραπεμφθεί το θέμα στο Γενικό Λογιστήριο.

Ωστόσο η Βουλή την άλλη εβδομάδα κλείνει για το Πάσχα, ο βίος της κυβέρνησης εκπνέει και το πολυνομοσχέδιο του Ανάπτυξης θα ψηφιστεί χωρίς την διάταξη αυτή, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να μην ισχύσει τελικά ποτέ εάν δεν προλάβει να ενσωματωθεί στο τελευταίο ίσως νομοσχέδιο που παίρνει σειρά για ψήφιση, του κ.Αν.Γιαννίτση.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αμέσως σφοδρές αντιδράσεις από δεκάδες παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς της μισής Ελλάδας. Άμεσα πρόλαβαν και απέστειλαν επιστολές και υπομνήματα με την έντονη διαμαρτυρία τους προς τον υπουργό Οικονομικών ζητώντας «να επανέλθει άμεσα και να μην αλλάξει ούτε μια λέξη από τη αρχική ρύθμιση».

Ανάμεσά τους η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, Επιμελητήρια και Σύνδεσμοι Βιομηχανιών και επιχειρήσεων Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών, Πιερίας, Λαρίσσης, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ευβοίας, Σάμου, Λέσβου, Χίου, Ηλείας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, που ζητούν άμεση επανακατάθεση της διάταξης που ανακλήθηκε, απειλούν με προσφυγή στη δικαιοσύνη και στα κοινοτικά όργανα, και τονίζουν στον κ.Σαχινίδη:

«Η απόσυρση της διάταξης, ύστερα από τις ακατανόητες αιτιάσεις του εισηγητήτης Νέας Δημοκρατίας, (παρά την αντίθετη θέση της πλειοψηφίας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, και των είκοσι τεσσάρων νομών με επιχειρήσεις με δάνεια εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο) που όπως μας εξηγήθηκε «υπαγορεύθηκαν» υπό την μορφή πρωτόβουλης και άτυπης ενημέρωσης του από στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου, προκειμένου αυτή να λάβει την μορφή της τροπολογίας και να «εμπλουτισθεί με επιχειρήματα» από το Γενικό Λογιστήριο, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως κοινή εγκληματική πράξη εναντίον της παραμεθόριας και ακριτικής επιχειρηματικότητας αλλά και των επιχειρήσεων όλης της χώρας με εγγυημένα δάνεια από το Ελληνικό Δημόσιο»…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου