ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νοθευμένο το 20% του πετρελαίου κίνησης

νοθευμένο-το-20-του-πετρελαίου-κίνησης-325433

Έρευνα του Συνδέσμου Εταιριών Πετρελαιοειδών – Φόβοι ότι το λαθρεμπόριο θα επεκταθεί

Έρευνα για τη νοθεία στα καύσιμα παρουσίασε ο Σύνδεσμος Εταιριών Πετρελαιοειδών, η οποία καταδεικνύει ότι το 20% του πετρελαίου κίνησης είναι νοθευμένο με πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ από τις κλοπές στην αντλία οι καταναλωτές ζημιώνονται από 6- 12 λεπτά το λίτρο.

Ο Σύνδεσμος εκφράζει φόβους ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλήρης εξίσωση των ειδικών φόρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, τότε το λαθρεμπόριο θα επεκταθεί.

Τόσο οι εκπρόσωποι των διυλιστηρίων, όσο και των εταιριών εμπορίας καυσίμων τάχθηκαν υπέρ της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρέλαιου κίνησης και θέρμανσης από την επόμενη χειμερινή περίοδο με ταυτόχρονη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης με γεωγραφικά, εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια.

Σύμφωνα με την πρόταση, το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο και το κόστος, ανάλογα με το σενάριο που θα υιοθετηθεί, υπολογίζεται από 34- 211 εκατ. για το 2012 και 190- 263 εκατ. για το 2013.

Οι εκπρόσωποι των εταιριών επισήμαναν ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θα οδηγήσει σε νέα μείωση της κατανάλωσης, αλλά όπως υποστήριξαν, δεν υπάρχει άλλη λύση.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ι. Κωστόπουλος καταλόγισε έλλειψη πολιτικής βούλησης για πάταξη του λαθρεμπορίου, εξέφρασε την ελπίδα αυτήν τη φορά να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις και να μην έχουν προεκλογικό χαρακτήρα και ζήτησε να ληφθούν παράλληλα μέτρα για πάταξη του λαθρεμπορίου με ναυτιλιακό πετρέλαιο στο οποίο -όπως είπε- θα στραφούν τα παράνομα κυκλώματα αν κλείσει το παράθυρο του πετρελαίου θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, εξήγγειλε χθες την εξίσωση του φόρου μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης στο 80% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλετε σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης.

Έτσι ο ΕΦΚ θα φθάσει τον Οκτώβριο τα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο, που σημαίνει πρακτικά επιβάρυνση 35 λεπτά το λίτρο.

Με τα σημερινά δεδομένα τα πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείτο στο 1,40 ευρώ/λίτρο, αυξημένο κατά 34%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου