ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προεκλογική παράταση για το φορολογικό

προεκλογική-παράταση-για-το-φορολογι-329669

Μετά τις εκλογές θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το νέο φορολογικό σύστημα, που είναι κομμένο και ραμμένο στις επιταγές της τρόικας και ειδικότερα του ΔΝΤ που έχει ζητήσει κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα με ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις αφού λάβει υπόψη και τα συμπεράσματα του δημόσιου διαλόγου που θα προηγηθεί της τελικής διαμόρφωσης του νέου φορολογικού νόμου».

Ωστόσο οι προτάσεις για τις αλλαγές που προέκυψαν από τον διάλογο για το νέο φορολογικό φαίνεται ότι οδηγούν σε νέα επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Πιο συγκεκριμένα οι ανατροπές που έχουν προταθεί είναι:

• Μείωση των φορολογικών κλιμακίων από 8 σε 5 και διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ. Φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο 700 ευρώ, ενώ με τη νέα κλίμακα θα πληρώσει 900 ευρώ. Με εισόδημα 15.000 ευρώ ο φόρος σήμερα είναι 1.240 και θα ανέλθει στα 1.500 ευρώ. Με εισόδημα 16.000 ευρώ ο φόρος από τα 1.420 ευρώ θα ανέλθει στα 1.700 ευρώ. Με εισόδημα 20.000 ευρώ ο φόρος είναι 2.420 ευρώ και φθάνει σε 2.500 ευρώ. Με εισόδημα 26.000 ευρώ ο φόρος είναι 3.920 και μειώνεται στις 3.700 ευρώ. Έτσι η νέα κλίμακα ευνοεί όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 22.000 ευρώ.

• Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών με την θέσπιση ειδικών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

• Θέσπιση νέων αντικειμενικών κριτηρίων για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών.

• Καθιέρωση δύο φόρων στα ακίνητα που θα αντικαταστήσουν το ειδικό τέλος ακινήτων πυο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας

• Αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο ύψος των εμπορικών

• Στον αέρα η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 23% αφού δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου.

Παράταση έως τις 30 Απριλίου για τις φορολογικές δηλώσεις

(Διαβάστε ποιοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις)

Ηλεκτρονικά μέσω του TAXIS net θα υποβάλλονται από εφέτος οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών, όσων έχουν εισόδημα από ακίνητα, γεωργικά εισοδήματα ή από την αλλοδαπή, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου στο πλαίσιο της πολιτικής απλοποίησης των φορολογικών διαδικασιών και της διευκόλυνσης των φορολογούμενων.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός κι αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

Τα παραπάνω ισχύουν για δηλώσεις που υποβάλλονται είτε από τους ίδιους με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης, είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή- φοροτεχνικό με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, ανεξάρτητα αν οι υπόχρεοι είναι εγγεγραμμένοι στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxis net.

Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο (π.χ. φορολογούμενοι που είναι εγκατεστημένοι σε απομακρυσμένες περιοχές, ή μεγάλης ηλικίας ή που δεν έχουν εξοικείωση με τη χρήση του διαδικτύου) θα δίνεται η δυνατότητα να υποβληθούν σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Στους φορολογουμένους στους οποίους δεν θα σταλούν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος σε έντυπη μορφή, λόγω υποχρέωσής τους σε ηλεκτρονική υποβολή της και δεν είναι ήδη πιστοποιημένοι χρήστες του TAXISNET, η ΓΓΠΣ θα αποστείλει με συστημένη επιστολή τους απαραίτητους κωδικούς πρόσβασης, προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση τους μέσω διαδικτύου.

Επίσης παρατείνεται η ισχύς των κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που ήταν εγγεγραμμένοι πριν την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet, που λήγει την 30η Ιουνίου 2012 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2012. Συνεπώς, οι κωδικοί των χρηστών του TaxisNet που αυτή τη στιγμή κάνουν χρήση των υφισταμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, θα διατηρηθούν σε ισχύ και θα μπορούν να

Παρατείνονται μέχρι τις 30 Απριλίου 2012 μια σειρά από προθεσμίες για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.

Πρόκειται για τις προθεσμίες:

1. Υποβολής αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση της παραγράφου 8 του άρθρου 3 του ν.4038/2012 των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2012 η οποία έληγε σήμερα.

2. Υποβολής οριστικής δήλωσης Απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών η οποία επίσης έληγε σήμερα.

3. Υποβολής από τις επιχειρήσεις των στοιχείων που αφορούν παροχή ΕΙΧ αυτοκινήτων και κατοικιών για το οικονομικό έτος 2011 (χρήση 2010) η οποία έληξε την 15η Φεβρουαρίου 2012.

4. Υποβολής από τις επιχειρήσεις των σχετικών στοιχείων που αφορούν παροχή ΕΙΧ αυτοκινήτων και κατοικιών για το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011) η οποία έληγε σήμερα.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι όταν η Εργοστασιακή Τιμολογιακή Αξία (ΕΤΑ) του έτους πρώτης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, πριν ή μετά τη μείωση λόγω παλαιότητας, είναι κάτω των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ, τα στοιχεία που αφορούν τα στελέχη και τα ΕΙΧ αυτοκίνητα αυτά, δεν θα συμπεριληφθούν στις υποβαλλόμενες καταστάσεις.

5. Υποχρεωτικής υποβολής μέσω διαδικτύου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης της χρήσης 2010 η οποία λήγει την 10η Απριλίου 2012.

6. Υποβολής της Έκθεσης φορολογικής Συμμόρφωσης στη βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ για ισολογισμούς που έκλεισαν την 30η Ιουνίου 2011, η οποία έληγε σήμερα.

7. Ενημέρωσης της εφαρμογής της ΓΓΠΣ για ανάληψη διαχειριστικού ελέγχου ο οποίος περιλαμβάνει χορήγηση «ετήσιου πιστοποιητικού» για τις εταιρίες που έκλεισαν ισολογισμό μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011, η οποία έληγε επίσης σήμερα.

Τι προτείνει η ΝΔ για το φορολογικό

Πιο συγκεκριμένα, οι 11 αλλαγές που υπόσχεται η ΝΔ για την φορολογία είναι:

• Κατάργηση της φορολόγησης ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και ταυτόχρονη κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

• Δημιουργία ΕΤΑΚ (Ενιαίου Τέλους Ακινήτων) με ταυτόχρονη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του και με εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

• Αναπροσαρμογή του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.

• Μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19 %.

• Διατήρηση της αναστολής του Πόθεν Έσχες – για οποιαδήποτε κατοικία – για 3 χρόνια (2011 έως και 2013), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (αρθ. 28, Ν. 3986/2011).

• Υπαγωγή σε αυτοτελή φορολογία 20% του ποσού της αποπληθωρισμένης υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων για ποσά άνω κάποιου ορίου.

• Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης ακινήτων στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών Χωρών.

• Επανεξέταση των συντελεστών φορολογίας, κληρονομιάς και γονικής παροχής στην κατεύθυνση της απλούστευσης και της μείωσης.

• Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.

• Πάγωμα των Αντικειμενικών Αξιών για 5 έτη (2010 έως και 2014).

• Καθολική καθιέρωση – από 1/1/2013 δια μέσου Συμβολαιογράφων – της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων, φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και δυνατότητα δημιουργίας – για πρώτη φορά – ηλεκτρονικού εθνικού περιουσιολογίου».

Οι αλλαγές στο φορολογικό

Στο στόχαστρο μπαίνουν και πάλι τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα καθώς αλλάζει η ισχύουσα φορολογική κλίμακα, καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές αλλά και θεσπίζονται νέα αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Παράλληλα θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις για τους «έχοντες» εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.

Αυτό προκύπτει από το πόρισμα της επιτροπής για την αναμόρφωση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της χωρίς την συμμετοχή της ΝΔ και των κομμάτων της Αριστεράς. Το τελικό νομοσχέδιο αναμένεται να συνταχθεί έως τα τέλη Απριλίου και στην συνέχεια θα εξεταστεί από τους επικεφαλής της Τρόικας.

Ωστόσο παρά τις εξαγγελίες για την ανάγκη λήψης αναπτυξιακών μέτρων που θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, η πρόταση της επιτροπής δεν περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις αφού θα φορολογούνται όλες με συντελεστή 20% και όχι 15%, όπως προέβλεπαν οι αρχικές εισηγήσεις όταν στο διάλογο συμμετείχε και η Ν.Δ.

Ενθαρρυντικό πάντως είναι το γεγονός ότι τα μέλη της εν λόγω επιτροπής άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ανωτέρω συντελεστή στο 15% όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση όμως το κλίμα δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε στην αγορά αφού, στην περίπτωση που υιοθετηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις, η μείωση του συντελεστή του Φ.Π.Α. 23% θα μείνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ενώ η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με βάση τις τιμές που έχει στα συρτάρια της η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και η θέσπιση μόνο δυο φόρων για τα ακίνητα, θα ισοπεδώσει την πραγματική οικονομία.

«Εξοντωτική» η νέα φορολογική κλίμακα

Αντιμέτωποι με νέα μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους κινδυνεύουν να βρεθούν από το νέο έτος οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και όσοι αποκτούν εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ, στην περίπτωση που υιοθετηθεί η νέα φορολογική κλίμακα που εισηγείται η εν λόγω επιτροπή στο τελικό της πόρισμα.

Με τη νέα κλίμακα μειώνονται τα κλιμάκια φορολόγησης σε πέντε από οκτώ που προβλέπει η ισχύουσα, καθώς καταργούνται οι δυο ενδιάμεσοι συντελεστές 18% και 25% που «ευνοούσαν» κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με αποτέλεσμα να καταγράφεται φορολογική επιβάρυνση για όσους αποκτούν εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

• Φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο 700 ευρώ, ενώ με τη νέα κλίμακα θα πληρώσει 900 ευρώ

• Με εισόδημα 15.000 ευρώ ο φόρος σήμερα είναι 1.240 και θα ανέλθει στα 1.500 ευρώ

• Με εισόδημα 16.000 ευρώ ο φόρος από τα 1.420 ευρώ θα ανέλθει στα 1.700 ευρώ

• Με εισόδημα 20.000 ευρώ ο φόρος είναι 2.420 ευρώ και φθάνει σε 2.500 ευρώ

• Με εισόδημα 26.000 ευρώ ο φόρος είναι 3.920 και μειώνεται στις 3.700 ευρώ

• Με εισόδημα 30.000 ευρώ ο φόρος είναι 5.320 ευρώ και «πέφτει» 4.500 ευρώ

Είναι φανερό ότι από τη νέα κλίμακα «κερδίζουν» όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 22.000 ευρώ, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο υψηλός συντελεστής 45% που ισχύει για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ μειώνεται στο 40%, που θα ισχύει για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ όπως και σήμερα.

Αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες αλλά … μαχητά

Τη θέσπιση νέων αντικειμενικών, αλλά μαχητών τεκμηρίων φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες εισηγείται η επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Συγκεκριμένα τα κριτήρια τα οποία σχεδιάζεται να λαμβάνονται υπόψη από την Εφορία είναι τα εξής:

• Το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, • Ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος,• Τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος, • Η αντικειμενική αξία της έδρας ή του καταστήματος, ή το ενοίκιο που καταβάλλεται ανάλογα με την περιοχή• Τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκια, οι υπάλληλοι που απασχολούνται κλπ.

ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ

Μόνο ως ευχή διατυπώνεται στο τελικό κείμενο της επιτροπής η μείωση του συντελεστή 23% του ΦΠΑ (ενδεχομένως στο 20%), αφού προς το παρόν οι αστοχίες του προϋπολογισμού και η «μαύρη τρύπα» των εσόδων δεν επιτρέπουν τη μείωσή του, όπως άλλωστε και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί ο μηχανισμός εκείνος που θα είναι επιφορτισμένος με την άμεση είσπραξη του Φ.Π.Α..

Ωστόσο η μείωση του ανωτέρω συντελεστή παραμένει πάντα ανοιχτή, όπως εξάλλου και ανοιχτό παραμένει και το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες κατά τη διάρκεια του διαλόγου υπήρξε πρόταση, στο πλαίσιο περιορισμού της φοροδιαφυγής, οι μικρές επιχειρήσεις, με τζίρο έως και 25.000 ευρώ, να μην εισπράττουν και να μην αποδίδουν ΦΠΑ!

ΔΥΟ ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Την καθιέρωση δύο μόνο φόρων στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσουν το τέλος ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ο ένας και όλους τους δημοτικούς φόρους και τέλη ο δεύτερος, προτείνει στο τελικό της πόρισμα η επιτροπή υιοθετώντας ουσιαστικά την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η επιβολή ενός νέου ενιαίου φόρου για τη χρήση των ακινήτων, ο οποίος επί της ουσίας θα αντικαταστήσει το τέλος ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το ΦΑΠ, θα είναι ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Επί της ουσίας δεν θα υπάρξει ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

«ΤΕΛΟΣ» ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

Καταργούνται όσες φοροαπαλλαγές έχουν απομείνει και θεσπίζονται ειδικά επιδόματα με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Ειδικότερα, το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:

• Πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για δαπάνες που αφορούν ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λ.π., για όσους δηλώνουν οικογενειακά εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.• Πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.• Κατάργηση των μειώσεων που ισχύουν σήμερα στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους.• Περικοπή όλων των φοροαπαλλαγών κατά την αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτου από τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ = ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

«Τέλος» στις αντικειμενικές αξίες, αλλά και στην κτηματαγορά, θα μπει με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο ύψος των εμπορικών. Σε πρώτη φάση τον Ιούνιο αναμένεται οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων να αυξηθούν, με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών μας, κατά 25% – 30%.

Αμέσως μετά όμως θα αρχίσει να αξιοποιείται η βάση δεδομένων των ακινήτων, που έχει δημιουργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.

Η βάση είναι ήδη αρκετά μεγάλη δεδομένου ότι ο αριθμός των εκτιμήσεων που έχουν ήδη αναγγελθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος έως το τέλος Οκτωβρίου του 2011 έφθασε συνολικά στις 600.000 περίπου και αφορούσαν κατά 68,1% διαμερίσματα, 19,0% μονοκατοικίες, 5,7% μεζονέτες, 5,3% οικόπεδα, και 1,9% λοιπά.

Στη συνέχεια, οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα κάθε χρόνο, ανάλογα με τις μεταβολές των αγοραίων τιμών, κατά περιοχή. Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, οι μεταβολές των τιμών δεν θα είναι θέμα πολιτικής απόφασης, η οποία καθυστερεί πολλές φορές λόγω του εκλογικού κύκλου, αλλά μια αυτόματη διαδικασία. Οι ίδιοι παράγοντες διαβεβαιώνουν, πώς στις περιοχές που μειώνονται οι αγοραίες τιμές, θα μειώνονται και οι νέου τύπου αντικειμενικές τιμές.

real.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου