Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου

Τελευταία ενημέρωση: 2022-01-13, 10:34:06
Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου

 

Βαθιά το χέρι στην τσέπη αναμένεται να βάλουν μέχρι το τέλος Μαρτίου οι καταναλωτές φυσικού αερίου στη χώρα, προκειμένου ζεσταθούν, αφού η τιμή του προϊόντος σχεδόν σε ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς εκτός απροόπτου θα παραμείνει στα σημερινά υψηλά επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 1,2 ευρώ το κυβικό μέτρο. Μόνη ελπίδα των καταναλωτών αποτελούν οι εξαγγελθείσες παρεμβάσεις της Πολιτείας, η οποία με τη μορφή επιδόματος θα μειώσει τη μηνιαία επιβάρυνση των καταναλωτών.

Ωστόσο και παρά την παρέμβαση της Πολιτείας, η επιβάρυνση των καταναλωτών θα είναι πολύ μεγάλη κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα και πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αρκεί να αναφερθεί ότι πέρυσι η τιμή του φετινού αερίου έφτανε στα 0,45 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Φέτος, με συνυπολογισμό της βοήθειας από την Πολιτεία, η τιμή που θα πληρώνουν οι καταναλωτές αναμένεται να φτάνει στα 0,80 ευρώ/κ.μ., δηλαδή θα είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με πέρυσι.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr o γενικός διευθυντής της εταιρείας ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η περσινή τιμή του φυσικού αερίου, τα 0,45 ευρώ/κ.μ., ήταν πολύ χαμηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή τα περίπου 0,65 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Όπως υποστηρίζει, αυτό οφειλόταν στην πολύ χαμηλή ζήτηση και κατανάλωση, αφού, λόγω της καραντίνας, πολλές επιχειρήσεις, δηλαδή οι μεγαλύτεροι καταναλωτές, παρέμειναν κλειστές ολόκληρο το χειμώνα.

«Η τιμή του φυσικού αερίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που καθορίζουν οι χονδρέμποροι – εισαγωγείς του στη χώρα, από τα φορτία της υγροποιημένης ποσότητάς του που έρχονται στην Ευρώπη από την Αμερική αλλά και από το πόσο βαρύ χειμώνα θα κάνει. Σήμερα φτάνει στα 1,2 ευρώ το κυβικό μέτρο, ενώ πέρυσι βρισκόταν στα 0,45 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Ωστόσο, το Υπουργείο Ενέργειας έχει πει ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις μήνα με το μήνα και θα ενισχύει επιδοματικά τους καταναλωτές, προκειμένου να είναι μικρότερη η επιβάρυνση για τους πολίτες. Μετά από αυτήν την επιδοματική ενίσχυση η τιμή του φυσικού αερίου, που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, θα φτάνει στα 0,80 ευρώ ανά κυβικό μέτρο», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μπακούρας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ελλάδα φυσικό αέριο χρησιμοποιούν περίπου 570.000 νοικοκυριά. Από αυτά τα περίπου 425.000 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, περίπου 150.000 στην Αττική και γύρω στα 1.000 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα η παροχή φυσικού αερίου αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες 36 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Αποκλιμάκωση στις αρχές της άνοιξης

Την ίδια στιγμή ο κ. Μπακούρας παραθέτει στο ethnos.gr και την αισιόδοξη εκτίμηση ότι προς το τέλος του πρώτου φετινού τριμήνου θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό διότι η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται σε μία φάση ενεργειακής μετάβασης. Περνάει στην πράσινη ενέργεια, στην οποία αναμένεται να συμπεριληφθεί εντός του Ιανουαρίου και το φυσικό αέριο.

«Γνώμη μου είναι ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μία φάση ενεργειακής μετάβασης. Περνάει στην πράσινη ενέργεια, δηλαδή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο και τα λοιπά. Αυτήν τη στιγμή το φυσικό αέριο δε συμπεριλαμβάνεται στις μορφές πράσινης ενέργειας, αλλά εκτιμώ ότι εντός του Ιανουαρίου θα σημειωθεί αλλαγή πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υπό προϋποθέσεις το φυσικό αέριο θα συμπεριληφθεί στις μορφές πράσινης ενέργειας, κάτι που θα σημάνει την αρχή του τέλους της κρίσης και προς το τέλος του πρώτου φετινού τριμήνου θα ξεκινήσει και η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου. Άλλωστε, η χρήση του φυσικού αέριου προκαλεί μείωση της χρήσης του άνθρακα. Αυτό είναι ευδιάκριτο κάθε χρόνο. Κάθε μέρα που θα αντικαθίσταται ένα λίτρο μαζούτ ή πετρελαίου από φυσικό αέριο, η χρήση του άνθρακα θα μειώνεται κατά 50%. Γι’ αυτό πρέπει να αναπτυχθούν υποδομές για το φυσικό αέριο, αφού ήδη η Πολιτεία σχεδιάζει την επέκταση της παροχής του σε άλλες 36 πόλεις της χώρας», λέει ο κ. Μπακούρας.

ethnos.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
4
=