ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανέβηκε σήμερα εκεί που ήταν πριν από την πανδημία το Χρηματιστήριο Αθηνών

ανέβηκε-σήμερα-εκεί-που-ήταν-πριν-από-τ-210012

«Έσβησε» τη ζημιά της πανδημίας το ελληνικό χρηματιστήριο στην σημεριν΄του συνεδρίαση, με τον γενικό δείκτη να κλείνει πάνω από τις 950 μονάδες, για πρώτη φορά μετά από τις 24 Ιανουαρίου του 2020.

Εκείνη την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο είχε κλείσει στις 948 μονάδες, αλλά στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου που ακολούθησε, η ανησυχία για την επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού έγινε παγκόσμια, με αποτέλεσμα να «γκρεμιστούν» οι αγορές.

Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών «έπιασε πάτο» στις 18 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς, στις 487 μονάδες και έκτοτε ξεκίνησε η νέα άνοδός του, καθώς επικράτησε – όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο – η αισιοδοξία ότι η πανδημία θα μπορούσε να ελεγχθεί σε διάστημα κάποιων μηνών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως και το αμερικανικό, είχαν καλύψει πολύ νωρίτερα τις απώλειες της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης, το χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο της τάξης του 1,69% και πολύ μεγάλο τζίρο, που ξεπέρασε τα 128 δισ. ευρώ.

Πέρα από την αισιοδοξία που προκαλεί στις αγορές η πορεία της μετάλλαξης Omicron, ειδικά για την ελληνική αγορά λειτουργεί η προεξόφληση θετικών νέων από τους ξένους Οίκους ως προς την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, αλλά και οι απανωτές θετικές εκθέσεις μεγάλων τραπεζικών Οίκων για τις ελληνικές μετοχές.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου