ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μέχρι το Μάιο οι διαγωνισμοί για ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ»

μέχρι-το-μάιο-οι-διαγωνισμοί-για-οπαπ-338973

Μέχρι το Μάιο θα προκηρύξει η κυβέρνηση τους διαγωνισμούς για την πώληση μεριδίων στον ΟΠΑΠ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπως δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα πωλήσει το 29% του ΟΠΑΠ και το 35,5% των ΕΛΠΕ, σε μια προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση του χρέους. Μετά τις σχεδιαζόμενες πωλήσεις, το Δημόσιο δεν θα κατέχει καμία μετοχή στα ΕΛΠΕ, ενώ θα κατέχει ποσοστό μόλις 5% στον ΟΠΑΠ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Κώστας Μητρόπουλος, είπε ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του μεριδίου του ΟΠΑΠ θα ξεκινήσει πριν από τις εθνικές εκλογές, που αναμένεται να γίνουν μέχρι τις αρχές Μαΐου, και θα ολοκληρωθεί φέτος.

«Το επόμενο μεγάλο γεγονός είναι οι εκλογές. Εάν αυτές πάνε καλά, με την έννοια του να υπάρχει κυβέρνηση και να υπάρχει κατεύθυνση…νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου ο προσλαμβανόμενος κίνδυνος της χώρας για τους επενδυτές θα είναι σε επίπεδα που θα μπορούν να επενδύσουν», είπε ο κ. Μητρόπουλος. «Που σημαίνει να ρίξουν μετρητά στη χώρα», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση είχε αρχικά προγραμματίσει να πουλήσει τον ΟΠΑΠ πέρυσι. Ωστόσο, η διάθεση του ποσοστού της εταιρείας, με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 2,3 δισ. ευρώ, μετατέθηκε για φέτος λόγω της κατακρήμνισης των αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο κ. Μητρόπουλος επισήμανε ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι πάρα πολύ ισχυρό. «Τους ενδιαφέρουν τα περιουσιακά στοιχεία μας», είπε, συμπληρώνοντας ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 35,5% των ΕΛΠΕ θα γίνει το Μάιο. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό αποτιμάται στα 580 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι το Δημόσιο εισέπραξε 1, 6 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση περιουσιακών του στοιχείων, το μισό εκ των οποίων προήλθε από τη διάθεση νέων αδειών στον ΟΠΑΠ. Αυτή τη στιγμή τρέχει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των κρατικών λαχείων και την πώληση μέρους ή του συνόλου του ομίλου της ΔΕΠΑ.

Ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ μετατίθεται από το δεύτερο τρίμηνο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους εξαιτίας τεχνικών ζητημάτων.

Όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, που περιλαμβάνει 70.000 ακίνητα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Μάλιστα την Τρίτη μετέθεσε την σχετική προθεσμία από τις 30 Μαρτίου στις 17 Απριλίου.

Τέλος, για το θέμα των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας, όπου οι εργασίες κατασκευής έχουν παγώσει εδώ και δύο περίπου χρόνια, λόγω άρνησης των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τα έργα, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί κάποια λύση εντός του έτους. «Βλέπω 65% πιθανότητα να λυθεί το θέμα με τους αυτοκινητόδρομους φέτος», ανέφερε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου