ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Νοέμβριο οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα

τον-νοέμβριο-οι-αποφάσεις-για-το-κοινω-341608

Κρίσιμος μήνας για για το τι θα γίνει με το κοινωνικό μέρισμα θα είναι ο Νοέμβριος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα μέσα του επόμενου μήνα, η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το αν θα δώσει φέτος ένα ποσό προς ευάλωτους οικονομικά πολίτες.

Μετά και τις ενστάσεις που έχουν εκφράσει οι θεσμοί για μια σειρά από ζητήματα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να καταλήξει στην τελική του απόφαση, συνεκτιμώντας το ύψος της φετινής ανάπτυξης, αλλά και το ποσό των κονδυλίων που θα έχουν κατευθυνθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε θα ολοκληρωθεί και η χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε ομάδες πολιτών όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι υγειονομικοί.

Σε περίπτωση που χορηγηθεί, τα ποσά θα τα λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι δεν έχουν πάρει αναδρομικά και οι υγειονομικοί που δεν έχουν λάβει κάποιο έξτρα βοήθημα εκτός από αυτό πέρσι το Πάσχα.

Οι δύο αυτές ομάδες υπολογίζεται πως θα προστεθούν στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδἠματος για τους οποίους έχει ανακοινωθεί ήδη ότι θα χορηγηθεί διπλή πληρωμή τα Χριστούγεννα.

Μετά την απόφαση για καταβολή διπλάσιου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τα Χριστούγεννα σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά, την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και καταβολή αυξημένου έως και 68% επιδόματος θέρμανσης, η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια για χορήγηση κοινωνικού μερίσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έλαβαν αναδρομικά και την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους υγειονομικούς που παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας. Αντίθετα, στον πάγο έχουν μπει τα σχέδια για επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους το 2022, μέτρο που παραπέμπεται στο 2023, στον βαθμό που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος.

Ενστάσεις Σκυλακάκη

Πάντως, «πάγο» στα σενάρια για κοινωνικό μέρισμα επιχείρησε να βάλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά τις προηγούμενες μέρες.

Ερωτηθείς κατά πόσο η κυβέρνηση θα δώσει έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, απάντησε: «Έχουμε ανάκαμψη, όχι ανάπτυξη. Θα επανέλθουμε στο ΑΕΠ του 2019 το 2022. Αυτό κάνει μεγάλη διαφορά. Έχουμε υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα πάνω από 40% σε σχέση με την προηγούμενη φάση. Είμαστε σε χειρότερη θέση σε σχέση με πριν την πανδημία».

Όμως, σε νεώτερες δηλώσεις του σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε σε σοβαρό έλλειμμα, συνεπώς δεν μπορώ να εισηγηθώ κάποιο επίδομα τις γιορτές σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους. Ο ρόλος μου είναι αυτός της εγκράτειας. Προτιμούμε να βοηθούμε τα ευάλωτα νοικοκυριά παρά να πάρουμε έκτακτα μέτρα. Έχουμε δώσει ήδη σημαντικές ενισχύσεις».

Την ίδια ώρα, η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανάλογα με την χρονική διάρκεια της κρίσης, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και τη νέα χρονιά. Αυτό όπως είναι φυσικό επηρεάζει το πλεόνασμα της κυβέρνηση που δημιουργεί η άνω του 6% ανάπτυξη, η οποία αναμένεται για το 2021.

ot.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου