ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

12η αξιολόγηση: Ασφυκτικό πρέσινγκ των θεσμών για μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών

12η-αξιολόγηση-ασφυκτικό-πρέσινγκ-των-θ-350787

Tη δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες με αιχμή τις εκκρεμείς συντάξεις, ένα χρόνιο «αγκάθι» από την εποχή ακόμα των μνημονίων, ζήτησαν οι επικεφαλής των θεσμών από τους αρμοδίους υπουργούς στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας.

Έξοδος από την εποπτεία με «κλείσιμο» των ληξιπρόθεσμων

Ήταν η πρώτη διά ζώσης επαφή των επικεφαλής των θεσμών με σειρά υπουργών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας εστάλη το μήνυμα να «κλείσουν» με συνοπτικές διαδικασίες όλες οι εκκρεμότητες που συνδέονται με την αξιολόγηση.

Tαυτόχρονα, εμμέσως πλην σαφώς διεμήνυσαν ότι η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της εποπτείας συνδέεται υποχρεωτικά με τη διευθέτηση του προβλήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και χρόνια το ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο δεν μπορεί να περιορίσει το στοκ των οφειλών, αλλά αντίθετα αυτές ξεπετάγονται συνεχώς σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας.

Μεγάλο «αγκάθι» οι εκκρεμείς συντάξεις

Aπό τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, οι θεσμοί επικεντρώθηκαν στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων ζητώντας να επιταχυνθεί ο ρυθμός απομείωσής τους. Υπήρξε ειδική συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να ενημερωθούν σφαιρικά για το πρόβλημα. Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι με δεδομένο τον στόχο που έχει τεθεί για αύξηση του ρυθμού απονομής των εκκρεμών συντάξεων, θα υπάρξει δραστική μείωση του στοκ έως το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Για τις υπόλοιπες ληξιπρόθεσμες οφειλές παρουσιάστηκε ένα νέο χρονοδιάγραμμα πληρωμών ώστε τους επόμενους μήνες να αποπληρωθεί ένας μεγάλος όγκος.

Παρά τις διαβεβαιώσεις για εξπρές εκκαθαρίσεις χρεών ώστε τα κρατικά φέσια να μην ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά τα 350 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα βάλτωσε μέσα στην πανδημία, με αποτέλεσμα οι οφειλές να διογκωθούν πάνω από τα 2 δισ. ευρώ μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, εντείνοντας τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά.

«Παγώνουν» οι συζητήσεις για κοινωνικό μέρισμα

Οι συζητήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, ήτοι την παροχή έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης στους πλέον ευάλωτους που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας, δείχνει να «παγώνει» προσωρινά, μέχρι να υπάρξει πλήρης εικόνα για τα μεγέθη του προϋπολογισμού αλλά και τον ρυθμό ανάπτυξης του 2021.

Θεσμοί και οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας για το τρέχον έτος θα είναι τουλάχιστον 6,5% και με προοπτικές να πάει ακόμα πιο ψηλά, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας στο τρίτο και στο τέταρτο τρίμηνο με την ενσωμάτωση των εσόδων από τον τουρισμό, την πορεία της αγοράς και της καταναλωτικής δαπάνης που θα κόψουν σε ταχύτητα λόγω του κύματος της ακρίβειας.

Ωστόσο, προβληματίζει το μεγάλο έλλειμμα που θα διαμορφωθεί άνω του 7,3% και απαιτεί αυξημένη προσοχή και συγκράτηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη υποστήριξε ότι το μεγάλο έλλειμμα δεν τον αφήνει να κάνει εισηγήσεις για παροχή μερίσματος σε συνταξιούχους ή ευπαθείς ομάδες.

ΕΝΦΙΑ

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, το οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκε ότι θα αποστείλει το επόμενο διάστημα το σχέδιο για τον νέο φόρο που θα ισχύσει από το 2022, καθώς υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα και πρέπει να διευθετηθούν, αφού έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της νέας ενιαίας κλίμακας για κύριο και συμπληρωματικό φόρο και τους εκπτωτικούς συντελεστές οι οποίοι θα εφαρμοστούν, προκειμένου να υπάρξει μείωση του φόρου για μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών.

Oι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα, ενώ η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου, εκτός απροόπτου, και να συζητηθεί στο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 747 εκατομμυρίων ευρώ που συνδέεται με την τρέχουσα αξιολόγηση.

imerisia.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου