ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Στα μέσα Οκτωβρίου η ΚΥΑ για την επιδότηση – Τι θα ισχύσει για το επίδομα θέρμανσης

φυσικό-αέριο-στα-μέσα-οκτωβρίου-η-κυα-γ-388438

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια και η μορφή της επιδότησης για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο Open και στην εκπομπή «Τώρα, ό,τι συμβαίνει» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Ερχόμαστε χτες και προσθέτουμε και λέμε ότι θα κάνουμε κάτι σχετικό με το ηλεκτρικό ρεύμα και για το φυσικό αέριο. Με ΚΥΑ που θα βγει γρήγορα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου προχωράμε ώστε και στο φυσικό αέριο να υπάρχει κάποιας μορφής επιδότηση για φυσικά πρόσωπα με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, πέρα από το επίδομα θέρμανσης που έχουμε πει ότι θα είναι αυξημένο κατά 20%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

«Προχωρήσαμε, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας σε μια σειρά μέτρων. «Για το 70% των νοικοκυριών υπάρχει επιδότηση στο ρεύμα με 0,03 την Kwh, μια μείωση 27% στο Γ1 τιμολόγιο για τις πρώτες 300 Kwh. Και πάνω σε αυτό έρχεται μια μείωση του 57% από τη ΔΕΗ μέχρι τις 600 κιλοβατώρες, που είναι η κατανάλωση για το 80% των νοικοκυριών κι έτσι καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων.

Θα προσπαθήσουμε με επισπεύδον υπουργείο το ΥΠΕΝ να δούμε τι άλλο μπορούμε να πράξουμε», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε:

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «δε θα υπάρξει μείωση ΕΦΚ είναι όμως μια δυναμική που παρακολουθούμε. Έχουμε γρήγορα ανακλαστικά για να αντιδράσουμε».

«Οι πηγές των ενισχύσεων είναι τόσο από το ΥΠΕΝ αλλά και τον προϋπολογισμό, κάνουμε το μέγιστο δυνατό. Θα θέσουμε το θέμα μιας κοινής αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο eurogroup και το Συμβούλιο ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας που εκτίμησε ότι το όλο πρόβλημα θα είναι παροδικό.

«Λάβαμε, λαμβάνουμε και θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να προστατέψουμε το εισόδημα του πολίτη από μια κρίση που φαίνεται πάντως να είναι παροδική. Βέβαια στο φυσικό αέριο φαίνεται ότι θα έχει διάρκεια κάποιους μήνες και στο 2022.

Υπάρχει αυξημένη ζήτηση και χαμηλή αποθεματοποίησης. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Βελτιώνουμε με μόνιμα μέτρα το διαθέσιμο εισόδημα, ελέγχουμε την αγορά και παίρνουμε μέτρα για μικρό χρονικό διάστημα, όπως είναι π.χ. και η επιδότηση φυσικού αερίου με σχετική ΚΥΑ» τόνισε και προσέθεσε:

«Εάν οι προσδοκίες έχουν μονιμότερα αποτελέσματα στις τιμές, τότε δημιουργούν νέα δεδομένα που οδηγούν σε ανατροπές νομισματικής πολιτικής, αύξηση του κόστους δανεισμού κτλ. Θέλει προσοχή μια προσωρινή κατάσταση να μην έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου