ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατιμήσεις – Τα «προγνωστικά» για το ψωμί και το κουλούρι Θεσσαλονίκης

ανατιμήσεις-τα-προγνωστικά-για-το-402943

Οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, ενέργεια και μεταφορές, φέρνουν και τις πρώτες αυξήσεις στο ψωμί καθώς και σε άλλα αρτοσκευάσματα.

Μπορεί οι αρτοποιοί όλο το προηγούμενο διάστημα να απορροφούσαν τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες, πλην όμως, τώρα τα πράγματα έχουν γίνει δύσκολα, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να περνούν και στις τιμές των προϊόντων.

Το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά αναμένεται να ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και να φτάσει ακόμα και σε βασικά καθημερινά προιόντα κατανάλωσης όπως το ψωμί του οποίου η τιμή αυξάνεται.

Για παράδειγμα, το ένα τεμάχιο ψωμιού από 70 λεπτά με 90 λεπτά που είχε μέχρι πρότινος, θα πάει στο 1 ευρώ με 1,20 ευρώ.

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης αναμένεται να «τσιμπήσει» τουλάχιστον 10 λεπτά. Έτσι, θα πωλείται από 0,50 λεπτά σε 0,60 λεπτά έως και 0,70 λεπτά.

Φαίνεται πως οι αυξήσεις μοιάζουν να είναι μάλλον αναπόφευκτες, μια εξέλιξη που ενδεχομένως να επηρεάσει και την κατανάλωση. Και αυτό γιατί έχει αυξηθεί η τιμή στο αλεύρι, στο βούτυρο, στη ζάχαρη και στο σουσάμι.

Από το ψωμί και το κουλούρι Θεσσαλονίκης μέχρι τα ενοίκια και από τα δημητριακά, τη ζάχαρη και τα φυτικά έλαια μέχρι τη βενζίνη, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ρεύμα έχουν αρχίσει να επιβαρύνουν τους καταναλωτές και μάλιστα σε μια περίοδο που υπάρχουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είτε με τους χαμηλούς μισθούς, είτε με την ανεργία, είτε με τις καταστροφές του καλοκαιριού.

Ακριβό το ψωμί στην Ελλάδα

Πάνω από τον μέσο δείκτη τιμών στην ΕΕ βρισκόταν το 2020 η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat.

Η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών ποικίλλει μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς το 2020 ήταν περίπου δυόμισι φορές υψηλότερη στη Δανία (η ακριβότερη τιμή στην ΕΕ) από ό,τι στη Ρουμανία (η φθηνότερη τιμή στην ΕΕ).

Όταν τα επίπεδα τιμών συγκρίνονται με τον μέσο δείκτη τιμών της ΕΕ (100), τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών ήταν η υψηλότερη στη Δανία (με δείκτη επιπέδου τιμών 153), ακολουθούμενη από την Αυστρία (135), το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και τη Σουηδία (127), την Κύπρο (120), τη Μάλτα (115), την Ιταλία (113).

Ο αντίστοιχος δείκτης τιμών στην Ελλάδα ήταν 110 (η 12η ακριβότερη τιμή στην ΕΕ). Κοντά στον μέσο δείκτη τιμών της ΕΕ (100) βρίσκεται η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στη Γερμανία (102), στην Πορτογαλία (98) και στην Ολλανδία (95). Αντίθετα, τα επίπεδα τιμών για το ψωμί και τα σιτηρά ήταν τα χαμηλότερα στη Ρουμανία (δείκτης τιμών 56), στη Βουλγαρία (67) και στην Πολωνία (70).

ot.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου