ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση – Εύσημα για κόκκινα δάνεια, ανησυχία για πτωχευτικό νόμο

αξιολόγηση-εύσημα-για-κόκκινα-δάνει-409143

Μπορεί οι θεσμοί να έδωσαν τα εύσημα για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ταμείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών, πλην όμως έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις με τον πτωχευτικό.

Όπως προκύπτει από την 11η έκθεση αξιολόγησης της οικονομίας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η επίδραση της πανδημίας στον τραπεζικό τομέα ως τώρα ήταν περιορισμένη, χάρη στα μέτρα που έλαβαν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπογραμμίζεται ότι η οριακή επιδείνωση του σχετικού δείκτη το πρώτο τρίμηνο του 2021 (αυξήθηκε στο 30,3%) αναμένεται να αντιστραφεί τα επόμενα τρίμηνα λόγω περαιτέρω τιτλοποιήσεων.

Ο λόγος της μικρής επιδείνωσης ήταν η αύξηση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων το α’ τρίμηνο του έτους, ιδίως στην κατηγορία των εταιρικών και καταναλωτικών δανείων. Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 ολοκληρώθηκαν άλλες τρεις συναλλαγές στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής», φθάνοντας σε συνολικό χαρτοφυλάκιο τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 17 δισ. ευρώ.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να διαθέσουν επιπλέον 24 δις. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων έως το τέλος του 2021, αξιοποιώντας την πρόσφατη παράταση του σχεδίου «Ηρακλής». Στόχος τους είναι να επιτύχουν μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων το αργότερο το 2022.

Η επιτυχία αυτών των φιλόδοξων σχεδίων μείωσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, τονίζουν οι Θεσμοί, όπως η κλίμακα των νέων εισροών μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και οι συνολικές συνθήκες της αγοράς.

Για τον πτωχευτικό νόμο

Οι θεσμοί σημειώνουν ότι τα αρχικά σημάδια είναι ενθαρρυντικά, αλλά είναι νωρίς για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της νέας διαδικασίας, καθώς ο νέος πτωχευτικός νόμος έχει τεθεί πλήρως σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2021, ενώ μέχρι και τα τέλη Αυγούστου παρέμεναν σε εκκρεμότητα οκτώ υπουργικές αποφάσεις και τον Ιούλιο έγιναν βελτιώσεις στον νόμο.

Η νέα εξωδικαστική διαδικασία διευθέτησης οφειλών, όπως σημειώνουν οι θεσμοί, προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον, με 23.996 ενεργές αιτήσεις ως τα τέλη Αυγούστου.

Όσον αφορά τη δημιουργία του ταμείου που θα αγοράζει τις κύριες κατοικίες δανειοληπτών από πλειστηριασμούς και τις εκμισθώνει στους οφειλέτες για να αποφεύγουν την έξωση, οι θεσμοί επισημαίνουν ότι η σχετική διαδικασία έχει καθυστερήσει περαιτέρω, ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2022.

ot.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου