ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικουρική σύνταξη ανάλογη των εισφορών και της απόδοσης της επένδυσης

επικουρική-σύνταξη-ανάλογη-των-εισφο-437316

Στο μοντέλο του «ατομικού κουμπαρά» βασίζεται το νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων που ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη Πέμπτη.

Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης αφορά σε νέους ασφαλισμένους, νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2022, αλλά προαιρετικά θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι ήδη εργάζονται και δεν έχουν ξεπεράσει το ηλικιακό όριο των 35 ετών.

Επίσης, το νέο σύστημα συνδέει το ύψος των επικουρικών συντάξεων με την απόδοση των κεφαλαίων που θα συγκεντρώνονται από τις εισφορές των εργαζομένων στον λεγόμενο «ατομικό κουμπαρά» και θα επενδύονται.

Με το νέο σύστημα, όταν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτηθεί θα λάβει επικουρική σύνταξη η οποία θα είναι ανάλογη με το ποσό των εισφορών που έχει καταβάλλει καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου και την απόδοση της επένδυσης.

Θα θεσπισθεί μίνιμουμ εγγύηση των παροχών αναλόγως με τις συσσωρευμένες εισφορές του ατομικού κουμπαρά, ενώ θα δίδεται η ευχέρειας επιλογής – ανά τριετία – σε κάθε ασφαλισμένο, μεταξύ υψηλού, ενδιάμεσου και χαμηλού ρίσκου επένδυση των εισφορών του.

Το νέο ταμείο θα διατηρήσει μεν το δημόσιο χαρακτήρα του, ωστόσο η διαχείριση των κεφαλαίων του θα ανατίθεται σε ιδιωτικούς φορείς.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου