ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έληξε η προθεσμία για το PSI εν μέσω αισιοδοξίας για συμμετοχή 85%

έληξε-η-προθεσμία-για-το-psi-εν-μέσω-αισιο-349688

Έληξε στις 10 το βράδυ η προθεσμία που είχε δώσει το Ελληνικό Δημόσιο για την αποδοχή της πρότασης που αφορά στα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο, ύψους 177,4 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό συμμετοχής πάνω από το 85% (150,79 δισ. ευρώ), ενώ στο σύνολο του χρέους που αναδιαρθρώνεται (206 δισ. ευρώ), η συμμετοχή ξεπερνά το 80%.

Άλλες πληροφορίες ανεβάζουν το ποσοστό συμμετοχής ακόμη και στο 95%. «Μία ώρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, το ποσοστό συμμετοχής προσέγγιζε το 95%» δήλωσε ανωνύμως κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg, αμέσως μετά την εκπνοή της προθεσμίας, ο επικεφαλής του hedge fund Greylock Capital, που συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή του IIF, δήλωσε ότι η συμμετοχή θα διαμορφωθεί κοντά στο 90% (για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο).

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου που επικαλείται το Reuters, μετά τη λήξη της προθεσμίας, το ποσοστό για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο διαμορφώθηκε πάνω από το 85%.

Συνολικά, σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζικής πηγής που επικαλείται το Bloomberg, η συμμετοχή για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο διαμορφώθηκε στα 155 δισ. ευρώ, στην πρόσκληση απάντησαν θετικά 12 από τα 18 δισ. ευρώ των κατόχων ομολόγων υπό ξένο δίκαιο και στο λογαριασμό προστέθηκαν άλλα 7 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ΔΕΚΟ.

Σύνολο, 174 δισ. ευρώ ή 84,66% επί των 206 δισ. ευρώ.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 8 το πρωί της Παρασκευής (στην ιστοσελίδα greekbonds.gr), ενώ στις 15:00 θα συνεδριάσει το Eurogroup για να λάβει (ή κατ’ ουσία να επικυρώσει) τις τελικές αποφάσεις για την πορεία από εδώ και στο εξής.

σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα της ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης.

Την Παρασκευή, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και στις 13:00 ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των -20- νέων ελληνικών ομολόγων με διάρκεια έως και 30 έτη, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 17-28 σεντς στο ευρώ. Για τα 30ετή ομόλογα, οι εκτιμήσεις είναι ότι η τιμή τους θα είναι κοντά στα 18 σεντς/ευρώ, με αποτέλεσμα οι απώλειες για τους ομολογιούχους να υπερβαίνουν, στην πράξη, το 80%.

H UBS εκτιμά ότι τα 30ετή ομόλογα θα τιμολογηθούν στα 15-17 σεντς στο δολάριο και τα αυτά που λήγουν το 2023 σε 20-22 σεντς/δολάριο.

Η BNP Paribas βλέπει το ομόλογο λήξεως 2023 στο 21,4 με 23,4 (και απόδοση 21,6%) και το 30ετές στο 15,6 – 17,6 με απόδοση 18,2%. Η μέση τιμή των νέων ομολόγων είναι 18 και η μέση απόδοση 19,4%.

Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup (διά της φυσικής παρουσίας των υπουργών αυτή τη φορά), σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.

Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να κλειδώσει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.

Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης.

Για τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω των όρων των ομολόγων αλλά και του γεγονότος ότι έχουν ήδη ενσωματωμένες ρήτρες, η ανταλλαγή θα γίνει στις αρχές Απριλίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου