ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαρόζο: Ανάρμοστη η συζήτηση για τρίτο πακέτο στήριξης

μπαρόζο-ανάρμοστη-η-συζήτηση-για-τρίτ-353092

Πρόωρη και ανάρμοστη χαρακτήρισε τη συζήτηση για την πιθανότητα να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όταν δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την έναρξη του δεύτερου πακέτου, μεταδίδει το Reuters. Παράλληλα, απέκλεισε για άλλη μια φορά την πιθανότητα εξόδου μελών της ευρωζώνης από το ευρώ.

«Θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να μιλάμε για ένα τρίτο πακέτο. Δεν έχουμε καν ξεκινήσει το δεύτερο πακέτο», δήλωσε ο Μπαρόζο χθες σε συνέντευξή του στην αυστριακή τηλεόραση, στον απόηχο και των δηλώσεων του Αυστριακού καγκελαρίου Βέρνερ Φάινμαν περί τρίτου πακέτου.

Εξέφρασε την εκτίμησή του ότι σε ένα χρόνο από τώρα, η ευρωζώνη θα είναι ενωμένη με όλα τα κράτη που συμμετέχουν τώρα σε αυτή και υποστήριξε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι πιο δαπανηρή επιλογή για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες από ότι στοιχίζουν τα πακέτα στήριξης.

«Είναι καλύτερα να επικεντρωθούμε στο πώς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα γιατί και εκείνη είναι πλέον αποφασισμένη να εφαρμόσει τις αλλαγές» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος αν και παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη έχει σημειώσει πρόοδο στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης, προειδοποίησε ότι «η κατάσταση παραμένει εύθραυστη».

Στο μεταξύ, για «σημαντικές και καταστροφικές» επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη άτακτη ελληνική χρεοκοπία προειδοποιεί το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Σε επίσημο έγγραφό του, το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters, το IIF επισημαίνει ότι μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα καθιστούσε κατά πάσα πιθανότητα απαραίτητη την εξωτερική στήριξη της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ θα οδηγούσε σε απώλειες άνω του 1 τρισ. ευρώ για την ευρωζώνη.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου