ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν και… πρόστιμο για λάθη της εφορίας

ποιοι-φορολογούμενοι-κινδυνεύουν-να-491801

Αρρυθμίες στο Taxis και ενώ ο χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μετράει αντίστροφα: Καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση των βεβαιώσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία για τα 534 ευρώ και ο «λάθος λογαριασμός» που εστάλη στους επαγγελματίες «φρέναραν» τη ροή των δηλώσεων και έτσι σήμερα με μόλις 20 εργάσιμες να απομένουν έως τη λήξη της προθεσμίας υπολογίζεται ότι συνολικά 3 εκατομμύρια δηλώσεις εισοδήματος δεν έχουν ακόμα υποβληθεί!

Μία από τις ασχολίες πάντως της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αυτή την περίοδο είναι να «ψάξει» να βρει σε ποιους έστειλε… λάθος εκκαθαριστικά! Όπως έγινε γνωστό από πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής «προέκυψε τεχνικό πρόβλημα στο Taxisnet που οδηγούσε σε λάθος υπολογισμό του φόρου σε ελεύθερους επαγγελματίες με παρακράτηση φόρου εισοδήματος». Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται μάλιστα να αποστείλει ατομικές ειδοποιήσεις για να ενημερώσει όσους την «πάτησαν» ότι το σύστημα Taxisnet… τους χρέωσε λάθος ποσά.

«Τρέχουν» να διορθώσουν τα λάθη… άλλων

Αλλά δεν θα είναι απλά μια ενημέρωση του τύπου «συγγνώμη κάναμε λάθος ευχαριστούμε για την κατανόηση»: Αντί να διορθωθούν τα όποια λάθη οίκοθεν από την Υπηρεσία, με τα σχετικά ηλεκτρονικά μηνύματα θα καλούνται πολίτες και λογιστές να υποβάλουν ξανά τις ίδιες δηλώσεις μέσα στον Αύγουστο για να τις διορθώσουν, χωρίς μάλιστα να παρατείνεται η καταληκτική διορία υποβολής τους!

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι δεν έχει βγει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το πρόβλημα που ανέκυψε εδώ και μία εβδομάδα, ούτε για την έκταση και την επίλυσή του. Και ενώ πρόκειται για ένα πρωτοφανές στα χρονικά λάθος, δεν έχει επισημοποιηθεί η αιτία του προβλήματος στα υπολογιστικά συστήματα, ούτε αν θα διερευνηθεί πχ αν έπεσε θέμα χάκερ η ΑΑΔΕ, αν υπήρξε ανθρώπινο λάθος ή μη, γιατί δεν λειτούργησε κάποιο σύστημα εσωτερικού ελέγχου –αν υπάρχει- ή και εάν έχει συμβεί ποτέ ξανά κάτι ανάλογο αλλά δεν διέρρευσε όπως τώρα. και όλα αυτά, δεδομένου ότι αγγίζει ευαίσθητα προσωπικά, οικονομικά και επιχειρηματικά δεδομένα.

Κίνδυνος ακόμη και για… πρόστιμο

Αντιθέτως, ανεπίσημα ανώνυμες πηγές της ΑΑΔΕ διέρρεαν ότι οι φορολογούμενοι που έπεσαν θύματα του Taxisnet «θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς επιβαρύνσεις, μέσα στην κανονική προθεσμία».

Παρότι δεν φταίνε σε τίποτα δηλαδή, οι φορολογούμενοι και οι λογιστές τους θα κληθούν να υποβάλουν ξανά τη φορολογική τους δήλωση, ως τροποποιητική αυτή την φορά. Και εντάξει… αν πει κάποιος «λάθη προκύπτουν ακόμη και από τα τελειότερα συστήματα» η εξέλιξη αυτή δηλαδή το να πρέπει να υποβάλλουν την τροποποιητική δήλωση από μόνοι τους όσοι υπέστησαν το λάθος μεταφέρει το βάρος της ευθύνης σε εκείνους που δεν πρέπει: Μάλιστα, εάν όσοι έπεσαν θύματα του λάθους του Taxisnet δεν υποβάλλουν τροποποιητική έως τις 27 Αυγούστου θα κληθούν να πληρώσουν… και πρόστιμο από πάνω για λάθος που έκαναν άλλοι!

Ερωτηματικό σε πόσες δηλώσεις έγιναν λάθη

Και αυτό συνέβη σε μια περίοδο κατά την οποία ήδη πολλά φοροτεχνικά γραφεία κλείνουν για διακοπές καθώς έσπευσαν και εξυπηρέτησαν έγκαιρα τους πελάτες τους, χωρίς να μπορούν να φανταστούν τι θα συμβεί. Και οι ίδιοι οι φορολογούμενοι μπορεί να βρίσκονται σε άδεια, ακόμα και εκτός Ελλάδος. Για τις τύχες όλων όσων εκπλήρωσαν εγκαίρως το καθήκον τους, όπως τους καλούσε, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει να δηλώσει τότε, παρ’ εκτός μόνον ότι «καμία παράταση δεν χρειάζεται να δοθεί» στις υποβολές των δηλώσεων.

Οι πηγές της ΑΑΔΕ αναφέρουν επίσης ότι το πρόβλημα εντοπίζεται «σε συγκεκριμένους ελεύθερους επαγγελματίες με παρακράτηση φόρου εισοδήματος». Καθησυχάζουν δηλαδή (ανωνύμως ή μέσω τρίτων) πως το λάθος δεν αφορά πολύ τον κόσμο, ούτε άλλες κατηγορίες φορολογουμένων. Εμμέσως συστήνουν στους φορολογουμένους να μην ελέγξουν ξανά τις δηλώσεις που έχουν ως τώρα υποβάλει, αλλά να περιμένουν αν η ΑΑΔΕ θα τους ειδοποιήσει πως το Taxisnet έκανε λάθος στον λογαριασμό που θα πληρώσουν.

Ωστόσο η έκταση του προβλήματος ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη κι από αυτήν που ως τώρα αναφέρουν οι πληροφορίες. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για λάθη όχι μόνον σε ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και άλλες κατηγορίες όπως πχ μέλη διοικήσεων! Καθώς το λάθος δεν εντοπίστηκε πρωτογενώς αλλά μετά τις ειδοποιήσεις από ιδιώτες λογιστές που χρησιμοποιούν ιδιωτικά λογισμικά προγράμματα συμπλήρωσης και εκκαθάρισης των δηλώσεων, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ασυμφωνίες στον τελικό φόρο διαπίστωναν και πολλές βδομάδες πιο πριν οι φοροτεχνικοί, και όχι μόνον τις τελευταίες 5-6 ημέρες. Και επίσης, όχι μόνον σε ελεύθερους επαγγελματίες, γεγονός που αναγκάζει τα λογιστικά γραφεία να κάνουν και επανέλεγχο των δηλώσεων πελατών τους, εμποδίζοντάς τους από το να προχωρήσουν στην υποβολή των επόμενων δηλώσεων.

Άγνωστο παραμένει επίσης ποια ημέρα του Αυγούστου θα στείλει τις ειδοποιήσεις η ΑΑΔΕ ή, τουλάχιστον, μέχρι ποια καταληκτική ημερομηνία θα είναι σίγουροι όλοι ότι, αφού δεν πήραν ειδοποιητήριο, δεν τους αφορά το όλο θέμα.

Πηγή: enikonomia.gr

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου