ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη εβδομάδα για το «κούρεμα» του χρέους

κρίσιμη-εβδομάδα-για-το-κούρεμα-του-354009

Μέχρι την Παρασκευή καλούνται να απαντήσουν οι ιδιώτες πιστωτές εάν δέχονται ή όχι την εθελοντική συμμετοχή τους στην απομείωση της αξίας των ομολόγων τους. Σημαντική είναι η τρέχουσα εβδομάδα για το θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, καθώς οι ιδιώτες καλούνται να απαντήσουν έως την ερχόμενη Παρασκευή, 9 Μαρτίου, την εθελοντική συμμετοχή τους στην απομείωση της αξίας των ομολόγων τους κατά 53,5%.

Η προθεσμία κατάθεσης προσφορών για εθελοντική συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του χρέους λήγει την Παρασκευή και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Η επιτυχία του όλου εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το εάν θα δεχθούν να συμμετάσχουν επενδυτές που έχουν τα 2/3 (118 δισ. ευρώ) των 177 δισ. ευρώ των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Εάν υπάρξει αυτή η πλειοψηφία των 2/3 που θα ψηφίσει υπέρ της ενεργοποίησης των CACs (ρήτρα υποχρεωτικής συμμετοχής της μειοψηφίας στο «κούρεμα») τότε το PSI θα είναι επιτυχές.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η συμμετοχή στο ΡSI μπορεί να ξεπεράσει το 80% έναντι στόχου 66% που έχει θέσει ως στόχο η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, θα υπογραμμίσει τον εθελοντικό χαρακτήρα της συναλλαγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα μέλη της επιτροπής των ομολογιούχων που διαπραγματεύτηκαν με την κυβέρνηση το PSI κατέχουν ελληνικά ομόλογα ύψους 165 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 80% των ομολόγων που θα κουρευτούν (206 δισ. ευρώ).

Η ελληνική συμμετοχή στο PSI προσεγγίζει τα 70 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών. Οι εγχώριες τράπεζες κατέχουν ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 23 δισ. ευρώ κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν παρουσιαστούν επιπλοκές στην επίτευξη των στόχων του PSI, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο «κούρεμα» δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες σε ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα που υπολογίζονται συνολικά σε 20 δισ. ευρώ.

Αισιόδοξος δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, για την ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα, ενώ το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) είναι ασφαλές για τους ομολογιούχους και ως εκ τούτου θα υπάρξει ανταπόκριση, καθώς θα είναι προς όφελος όλων.

Το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας την Τρίτη, προσβλέποντας σε άντληση 875 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται και συνεδριάσεις των Δ.Σ των ελληνικών τραπεζών για να αποφασιστεί η συμμετοχή τους στην ανταλλαγή

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου