ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την επόμενη Δευτέρα η απόφαση για το νέο κατώτατο μισθό

την-επόμενη-δευτέρα-η-απόφαση-για-το-νέ-513192

Με την εισήγηση του υπουργού εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για το ύψος του κατώτατου μισθού στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την επόμενη Δευτέρα 26 Ιουλίου ολοκληρώνεται η 4μηνη διαδικασία η οποία φέτος διεξήχθη μετά από τρεις αναβολές σε περιβάλλον δυσμενών οικονομικών μεγεθών εξαιτίας της πανδημίας.

Ο κ. Χατζηδάκης προς το παρόν περιορίζεται να δηλώσει ότι για την τελική απόφαση θα ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα με τρόπο τεκμηριωμένο και επιστημονικό και με βάση τις αντοχές της οικονομίας.

Βασικό μέγεθος αποτελεί η καταγεγραμμένη ύφεση 8,2% το 2020, λόγω του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, για το 2021, υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για την προοπτική της οικονομίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μιλά για ανάπτυξη 4,2%. Από την άλλη πλευρά σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρομεσαίες, που επλήγησαν.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΚΕΠΕ, που συνοψίζει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και το οποίο υπεβλήθη στον υπουργό Εργασίας, το σύνολο των εργοδοτικών φορέων, (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) τάσσεται υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, με το επιχείρημα ότι οι επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησής του θα είναι δυσμενείς για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία.

Υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού τάσσονται επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.

Το ΕΙΕΑΔ (Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού) εισηγείται δύο επιλογές: είτε διατήρηση του μισθού στα 650 ευρώ με παράλληλα μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης είτε αύξησή του κατά 1,53%.

Αύξηση του κατώτατου μισθού εισηγείται η ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, ζητά να ανέλθει στα 751 ευρώ άμεσα και στα 809 ευρώ από τα μέσα του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το σενάριο οριακής αύξησης του κατώτατου μισθού με στόχο την τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία όμως θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες η από τον Ιανουάριο του 2022.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου