ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε «C» από «Ca»

moodys-υποβάθμισε-το-αξιόχρεο-της-ελλάδας-355536

Από «Ca» σε «C» υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s, με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο (ώρες Ελλάδας).

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, αυτό οφείλεται στην έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλειες πάνω από 70% της ονομαστικής τους αξίας για τους ιδιώτες επενδυτές που τα διακρατούν–συνολικά ένα ποσό ύψους 107 δισ. ευρώ. Ο προσδιορισμός «C» για τον οίκο Moody’s, αντιστοιχεί σε δανειζόμενες χώρες, που κατά την εκτίμησή του, βρίσκονται στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών.

Τη Δευτέρα, οίκος Standard and Poor’s είχε υποβαθμίσει την Δευτέρα το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «SD», που αντιστοιχεί σε «επιλεκτική στάση πληρωμών», εξαιτίας της διαδικασίας εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI).

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch είχε ανακοινώσει και αυτός υποβάθμιση της Ελλάδας. Μετά τις εκτιμήσεις του Eurogroup και την ανταλλαγή των ομολόγων, ο οίκος ο Moody’s θα επαναξιολογήσει τους κινδύνους και τη βαθμίδα στην οποία τοποθετεί το ελληνικό χρέος. Προς το παρόν εκτιμά ότι: «ο κίνδυνος χρεοκοπίας ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων παραμένει υψηλός», θεωρώντας ότι η όποια αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας θα είναι μικρή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου