ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Επιδότηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 100.000 εποχικών -Η διαδικασία και οι δικαιούχοι

τουρισμός-επιδότηση-επιχειρήσεων-γι-519047

Με τα απαραίτητα «όπλα» ενισχύει τη φαρέτρα του το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να στηρίξει έμπρακτα τον τουρισμό και όσους απασχολούνται στον κλάδο. Ήδη από χθες έχει ανοίξει το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις – εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου μπορούν να εντάξουν στο δυναμικό τους εποχικό προσωπικό αξιοποιώντας ειδικό πρόγραμμα για 100.000 θέσεις εργασίας.

Η δράση προσφέρει επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη- εργαζόμενου για 6 μήνες, αλλά και επιδότηση μισθού ύψους 200 ευρώ για το ίδιο διάστημα.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η πρόσληψη εποχικά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Πρόκειται για την πρόσληψη ανθρώπων που έχουν επιδοτηθεί το 2019 και το 2020, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διάρκειας κατ’ ελάχιστον ενός μήνα και έως και έξι μηνών, με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας στο enikonomia.gr με το πρόγραμμα αυτό οι τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις ενισχύονται άμεσα, καθώς θα μπορούν να προσλάβουν προσωπικό με χαμηλότερο κόστος. Ενδεικτικά, για έναν μισθό ύψους 1.000 ευρώ, το κράτος θα καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου (υπολογίζονται περίπου στα 360 ευρώ), συν το ποσό των 200 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυση από το κράτος θα φτάσει τα 560 ευρώ.

Πώς υποβάλλεται η αίτηση – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Κατά την υποβολή αίτησης προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις-εργοδότες δηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα είναι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Μόλις η αίτηση των επιχειρήσεων λάβει το «πράσινο φως» οι εργοδότες θα πρέπει αυθημερόν ή το αργότερο εντός της επόμενης ημέρας από την έγκριση της αίτησης, να συνάψουν σύμβαση εργασίας και να προσλάβουν τον ωφελούμενο, υποβάλλοντας το έντυπο Ε3: ΕΝΙΑΙΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ, όπου και δηλώνεται σε ειδικό πεδίο η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Διαφορετικά, μια εγκεκριμένη αίτηση για την οποία δεν υποβλήθηκε πρόσληψη στην προβλεπόμενη προθεσμία, λογίζεται ως μη γενόμενη.

Επιπλέον οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση της επιδότησης μισθού και εισφορών θα πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες, ή να έχουν ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένες οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι εργαζόμενοι, κατά τη στιγμή της πρόσληψής τους δεν θα πρέπει να έχουν ενεργή σύμβαση εργασίας με την αιτούσα επιχείρηση-εργοδότη ή να εργάζονται σε άλλη επιχείρηση – εργοδότη. Οι εργαζόμενοι που θα προσλαμβάνονται στις νέες θέσεις εργασίας δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

[enikonomia.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου