ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mπήκαν οι πρώτες υπογραφές για τη νεα δανειακή σύμβαση

mπήκαν-οι-πρώτες-υπογραφές-για-τη-νεα-δα-357317

Το Eurogroup τόνισε πως η επιτυχία στο PSI είναι η απαραίτητη προϋπόθεση, τόσο για την εκταμίευση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, όσο και του δεύτερου προγράμματος. Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας, δήλωσε ο Γιουνκέρ. Ώθηση στην οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα από το Eurogroup, αφού βέβαια ολοκληρωθεί το PSI, βλέπει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και πολλές ευρωπαϊκές χώρες χαιρέτισαν σήμερα τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και άνοιξαν την πόρτα για την αποδέσμευση του νέου πακέτου στήριξης της χώρας, μία απόφαση η οποία ενδέχεται να ληφθεί ακόμη και σήμερα. Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί για να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. «Η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα που της ζητήσαμε, τα πράγματα προχωρούν καλά», δήλωσε ο Γιουνκέρ μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες που ήταν αφιερωμένη στην ελληνική οικονομία.

Παρόλα αυτά η απόφαση για την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου βοήθειας θα ληφθεί αργότερα. Η αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα εξαρτάται ακόμη από την επιτυχία της μερικής διαγραφής του χρέους της από τους ιδιώτες πιστωτές της, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. «Το Eurogroup υπενθύμισε ότι η επιτυχία του PSI με τη σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και η θετική τελική αποτίμηση των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα είναι οι απαραίτητοι όροι για την αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα», δήλωσε ο Γιουνκέρ μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Προϋπόθεση η επιτυχία στο PSI

Την ικανοποίησή του για την αξιολόγηση της τρόικας σχετικά με την επαρκή πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, εξέφρασε, σε γραπτή δήλωσή του, ο επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επισημαίνοντας ότι ορισμένες ακόμη δράσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα. Ο κ. Γιουνκέρ αναφέρει ότι το σύνολο της σχετικής νομοθεσίας έχει εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και το υπουργικό Συμβούλιο.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σημείωσαν με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα προώθησε αποφασιστική και ταχεία νομοθετική δράση στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, της διοικητικής αρμοδιότητας στη συλλογή εσόδων, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα. Ο κ. Γιουνκέρ αναφέρει ότι η τρόικα θα οριστικοποιήσει τις επόμενες ημέρες τη λεπτομερή αξιολόγηση στην ποιότητα της μεταφοράς των προαπαιτούμενων ενεργειών στην ελληνική νομοθεσία.

Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι η επιτυχία στο PSI με την υψηλή συμμετοχή και την τελική θετική αξιολόγηση σχετικά με την ολοκλήρωση της δέσμης των προαπαιτούμενων ενεργειών, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την εκταμίευση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας όσο του δεύτερου προγράμματος. Το Eurogroup επισημαίνει επίσης ότι, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας από τα εθνικά κοινοβούλια, οι υπουργοί αναθέτουν στο EFSF να εφαρμόσει τη διευκόλυνση στο ευρωπαϊκό σύστημα εγγυήσεων

Η ευρωζώνη προσβλέπει συνεπώς στην υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων, αναφέρει ο κ. Γιουνκέρ. Σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι όροι που περιλαμβάνονται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους κατόχους ελληνικών ομολόγων περιέχουν επαρκή, ελκυστικά και μοναδικά χαρακτηριστικά για τους ιδιώτες πιστωτές ώστε να διασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή.

Σόιμπλε:Να δώσουμε «πράσινο φως» για τo PSI

«Αν η Ελλάδα πληροί τους όρους που έχουν τεθεί, μπορούμε να αποφασίσουμε σήμερα να ανάψουμε το πράσινο φως σε όσα χρειάζονται για να προχωρήσει η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε έκανε αυτές τις δηλώσεις την ώρα που προσερχόταν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, η οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει όσα της έχουν ζητηθεί, προκειμένου να λάβει το δεύτερο πακέτο στήριξης, το οποίο αποτελείται από βοήθεια ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα μερικό «κούρεμα» του χρέους της ύψους 107 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Όσα έχω ακούσει μέχρι στιγμής φαίνεται να δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι σήμερα θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα εμπρός», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

«Έχουμε καλές πληροφορίες για την πρόοδο των δεσμεύσεων της Ελλάδας. Βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν. «Αυτά που ζητήθηκαν σε γενικές γραμμές έχουν υλοποιηθεί και αυτό ευνοεί την αποδέσμευση (του δεύτερου πακέτου στήριξης), όμως αναμένουμε την τελική έκθεση της τρόικας», πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ φάνηκε επίσης αισιόδοξο. «Θα εξετάσουμε τις προόδους που έχουν σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές. Προς το παρόν έχω μία αρκετά θετική εντύπωση από τις εργασίες που έχουν γίνει», επεσήμανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Μέρκελ: Μονόδρομος για την Ε.Ε. η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα μόνο αν βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή αγορά, όπως δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. «Πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε συνολικά για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

«Μόνο αν η Ευρώπη πετύχει (αυτό τον στόχο) θα έχουμε μέλλον για να μειώσουμε τα ελλείμματά μας και παράλληλα να διασφαλίσουμε ευημερία και θέσεις εργασίας για τον λαό της Ευρώπης», πρόσθεσε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου