ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα χρεών»: Πώς θα κάνετε τη ρύθμιση έως 420 δόσεις

κούρεμα-χρεών-πώς-θα-κάνετε-τη-ρύθμι-550213

Η ρύθμιση οφειλών που τέθηκε σε λειτουργία δίνει λύσεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και βάζει τέλος στα υπέρογκα ιδιωτικά χρέη, καθώς προσφέρει μέχρι 420 δόσεις και «κούρεμα» οφειλών έως 80% προς τράπεζες και funds. Πιο συγκεκριμένα, η νέα εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών στο ofeiles.gov.gr προβλέπει ειδική διαδικασία για χρέη μόνο προς το Δημόσιο, δηλαδή μεμονωμένα χρέη προς την εφορία ή προς τα ταμεία, χωρίς να εμπλέκεται και να ζητείται η γνώμη των τραπεζών.

80% «κούρεμα» προς τις τράπεζες – Ποια η διαδικασία

Όσον αφορά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ή επιχειρήσεις μπορούν μέσω του ofeiles.gov.gr να επιδιώξουν διευθέτηση οφειλών σε διμερή συμφωνία με το Δημόσιο ή πολυμερείς με όλους τους πιστωτές τους συνολικά, για να επιτύχουν έως 240 δόσεις και 75% διαγραφή οφειλής προς το Δημόσιο, ή και 420 δόσεις και 80% «κούρεμα» προς τις τράπεζες. Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο μέγιστος αριθμός δόσεων ρύθμισης αποπληρωμής οφειλής προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης είναι 240.

Τα κριτήρια – Τι πρέπει να ξέρετε

Η πλατφόρμα προσφέρει ρυθμίσεις και για οφειλέτες που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο ή/και σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης χωρίς να έχουν οφειλές σε χρηματοδοτικούς φορείς, εφόσον ισχύουν, μεταξύ άλλων, τα εξής κριτήρια:

  1. Το σύνολο των οφειλών υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, μαζί με τα πρόστιμα, προσαυξήσεις κ.λπ., αλλά ακόμα και αν δεν είναι καν ληξιπρόθεσμα αλλά εμφανίζονται απλώς βεβαιωμένα προς είσπραξη (π.χ. τρέχοντες φόροι).
  2. Εντάσσονται ακόμα όλες οι τρέχουσες οφειλές προς φορείς του Δημοσίου που έχουν βεβαιωθεί, ακόμα και αν είναι ενήμερες και όχι ληξιπρόθεσμες, όπως δόσεις φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθεί, αρκεί ο οφειλέτης να επικαλεστεί δυσκολίες και επιδείνωση οικονομικής κατάστασης (μείωση εισοδήματος ή αύξηση δαπανών) μεγαλύτερη από 20%.

Ο αιτών δεν πρέπει να έχει υποβάλει αίτηση για επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης ή για κήρυξη σε πτώχευση.

Ο οφειλέτης συναινεί για άρση του τραπεζικού απορρήτου και η πλατφόρμα υπολογίζει με βάση τα στοιχεία που έχουν αντληθεί:

  • Το τελικό ποσό αποπληρωμής ανά πιστωτή (και ανά οφειλή)
  • Τον αριθμό δόσεων αποπληρωμής ανά πιστωτή (και ανά οφειλή)

Τα ποσά αυτά καθορίζονται από:

  • Την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη (περιουσία + εισοδήματα)
  • Την εμπορική αξία ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη
  • Την κατάταξη των πιστωτών σε περίπτωση που γινόταν ρευστοποίηση
  • Τα παραπάνω στοιχεία χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της οφειλής (ή το «κούρεμα» κατά περίπτωση) και τον αριθμό των δόσεων για κάθε οφειλή (50 ευρώ κατ’ ελάχιστον τον μήνα).

Στα 50 ευρώ η ελάχιστη δόση

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης για τη ρύθμιση οφειλών με το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχεται σε 50 ευρώ. Σε περίπτωση που η προσφερόμενη λύση από τους χρηματοδοτικούς φορείς προκύπτει από την αντιπρόταση των πιστωτών, προβλέπεται ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης προς χρηματοδοτικού φορείς που ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά δάνειο με εξασφάλιση και σε 50 ευρώ ανά πιστωτή για δάνεια χωρίς εξασφάλιση.

Μέσα από 16 ερωτήσεις δίνονται απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών

1. Ποιος έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση;

Φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα μπορεί να υποβάλει αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών.

2. Τι κερδίζω αν ενταχθώ στην εξωδικαστική ρύθμιση;

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών παρέχει προτάσεις αναδιάρθρωσης οφειλών προκειμένου να αποφύγει κάποιος πτώχευση ή αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και να μη ρευστοποιηθεί η περιουσία του.
Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών διασφαλίζεται:

  • Αναστολή διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, διώξεις κ.λπ.) εκτός αν έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί εντός 3 μηνών από τότε που υπέβαλε αίτηση.
  • Εως 240 δόσεις (20 χρόνια) προς το Δημόσιο ή έως 420 προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (35 έτη).
  • Διαγραφή μέρους της οφειλής με κριτήριο τι έχει και μπορεί να πληρώσει ο οφειλέτης ώστε να είναι βιώσιμη η λύση και να μπορεί να αντεπεξέλθει.

3. Εκτός από ληξιπρόθεσμα χρέη, μπορώ να ρυθμίσω και ενήμερες ή άλλες τρέχουσες οφειλές;

  • Γενικώς ρυθμίζονται μόνο οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς χρηματοδοτικούς φορείς, Δημόσιο ή Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, άνω των 10.000 ευρώ.
  • Κατ’ εξαίρεση μπορούν να ρυθμιστούν και εξυπηρετούμενες ή ενήμερες οφειλές χωρίς να έχουν βγει ακόμα ληξιπρόθεσμες, εφόσον ο αιτών επικαλείται ότι η οικονομική του κατάσταση έχει επιδεινωθεί κατά ποσοστό τουλάχιστον 20% (μείωση εισοδημάτων κατά 20% ή διατήρηση εισοδήματος σταθερού και αύξηση δαπανών κατά 20%).

4. Ποια είναι η διαδικασία και πόσο χρόνο απαιτεί;

  • Η διαδικασία ολοκληρώνεται το αργότερο σε 2 μήνες.
  • Υποβολή αίτησης στο ofeiles.gov.gr με κωδικούς TAXISnet.
  • Οι οφειλέτες παρέχουν άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.
  • Αυτοματοποιημένα καταγράφονται σε 15 μέρες όλα τα χρέη και εισοδήματα.
  • Οι ίδιοι συμπληρώνουν και ό,τι επιπλέον δεν εμφανίζεται προσυμπληρωμένο (π.χ. έξοδα διατροφής, οφειλές σε ΔΕΚΟ κ.λπ.).
  • Με αλγόριθμο υπολογίζεται τι μένει να πληρώνει ο οφειλέτης και παράγεται η σχετική ρύθμιση χωρίς εμπλοκή ανθρώπινου παράγοντα ή/και έγκριση οποιουδήποτε στελέχους του Δημοσίου και ΦΚΑ.

5. Σε ποιες περιπτώσεις δεν επιτρέπεται η αίτηση υπαγωγής;

  • Αν το 90% και άνω από τις συνολικές οφειλές συγκεντρώνονται σε έναν μόνο χρηματοδοτικό φορέα (π.χ. μία τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων).
  • Αν οι συνολικές οφειλές δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.
  • Αν ο αιτών έχει υπαχθεί ξανά ή υπέβαλε αίτηση εξυγίανσης ή στον εξωδικαστικό μηχανισμό του ν. 4469/2017, στον Ν. Δένδια κλπ.
  • Αν έγινε λύση εταιρείας ή μπήκε σε εκκαθάριση.
  • Αν ο αιτών (διευθύνων σύμβουλος, διαχειριστής ή εταίρος) έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα, υπεξαίρεση, απάτη κ.λπ.

6. Σε ποια οικονομικά στοιχεία του οφειλέτη αποκτούν πρόσβαση οι πιστωτές;

Πλήρη στοιχεία για εισόδημα ή κύκλο εργασιών, κατάλογο πιστωτών, ποσό απαίτησης, βάρη και εξασφαλίσεις, κατάλογο κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων από τράπεζες, όπως καταθέσεις, μετοχές, ακίνητα με αποτίμηση ή εκτίμηση εμπορικής αξίας κ.λπ.

7. Πότε και πώς κάνουν ρυθμίσεις οι τράπεζες;

  • Με την υποβολή αίτησης και την άρση απορρήτου η πλατφόρμα υπολογίζει αυτόματα δόση και «κούρεμα».
  • Αμεσα ενημερώνονται οι χρηματοδοτικοί φορείς.
  • Μπορούν να την αποδεχτούν (ως πλειοψηφία 60% των απαιτήσεων ή 40% των υποθηκών), αλλιώς την απορρίπτουν.
  • Αν την απορρίψουν, η πλατφόρμα παράγει εναλλακτική πρόταση (Αλγόριθμος Β) με τις έως 420 δόσεις ή και «κούρεμα» έως 80%.
  • Αν οι τράπεζες αρνηθούν και την πρόταση αυτή, πιθανότατα θα έχουν λόγο για περαιτέρω έρευνα του οφειλέτη.

8 Πότε το Δημόσιο αποδέχεται αναδιάρθρωση οφειλών;

  • Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν επιτρέπεται να λάβουν με τη ρύθμιση λιγότερα από όσα θα ελάμβαναν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη.
  • Αποπληρωμή προς το Δημόσιο μόνο σε έως 240 μηνιαίες δόσεις (αντί 120 στον προηγούμενο εξωδικαστικό) και από 50 ευρώ κατ’ ελάχιστον.
  • Υπό τους όρους αυτούς το Δημόσιο μπορεί να προβεί σε διμερή ρύθμιση με τον οφειλέτη ακόμη και αν δεν συναινεί η πλειοψηφία των τραπεζών.

9. Χρωστάω λιγότερα από 10.000 ευρώ;

Αν και στο ποσό συνυπολογίζονται παλαιά και νέα χρέη, τόκοι, προσαυξήσεις κ.λπ., αν κάποιος πλησιάζει αλλά δεν χρωστά ούτε 10.000 ευρώ συνολικά, μπορεί ενδεχομένως να περάσει το όριο όταν εκδοθούν νέοι φόροι (ΕΝΦΙΑ, Εισοδήματος κ.λπ.). Αν πάντως χρωστά λιγότερα από 1.500 ευρώ (σχεδόν οι 2 στους 3 οφειλέτες) με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ, τους καλύπτει και η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

10. Τι «κούρεμα» οφειλών προσφέρει ο εξωδικαστικός;

  • Το «κούρεμα» προς το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 95% στα πρόστιμα ή 85% των απαιτήσεών του από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Στην περίπτωση διμερών διαπραγματεύσεων ή στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις ύστερα από αντιπρόταση των πιστωτών (Αλγόριθμος Β), το «κούρεμα» βασικής οφειλής προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να φτάνει στο 75%. Ωστόσο διαγραφή βασικής οφειλής από παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ, ΦΜΥ) και οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές απαγορεύεται από τον νόμο.
  • Στην ίδια περίπτωση (Αλγόριθμος Β), το «κούρεμα» προς τις τράπεζες ή φορείς δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 80% των απαιτήσεων των χρηματοδοτικών φορέων (εξαιρουμένων των τόκων υπερημερίας για τους οποίους δεν υπάρχει όριο).

11. Η ρύθμιση προβλέπει και επιτόκιο;

Η ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης επιβαρύνεται με επιτόκιο ίσο με το euribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά 5% (τελικό 4,5% με τα σημερινά δεδομένα). Προς τράπεζες επιβαρύνεται με euribor προσαυξημένο κατά 3,25% (τελικό 2,75%) για εξασφαλισμένες οφειλές ή 4,5% για μη εξασφαλισμένες (4% σήμερα).

12. Μπορεί ο οφειλέτης να κάνει δική του πρόταση;

Ναι. Εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών εφόσον ζητήσει διαμεσολάβηση. Αν παρέλθουν 30 μέρες από τη διαμεσολάβηση (με ειδικό εμπειρογνώμονα που θα προσλάβει ο οφειλέτης) αλλά δεν επιτευχθεί συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ της πλειοψηφίας των πιστωτών και του οφειλέτη, τότε η διαδικασία θεωρείται άκαρπη.

13. Υπάρχει προθεσμία για την υπογραφή ρύθμισης;

Αν δεν υπογραφεί σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών εντός 2 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, η διαδικασία θεωρείται περατωθείσα ως άκαρπη.

14. Τι απαιτείται για να συναινέσουν Δημόσιο και ΦΚΑ σε αναδιάρθρωση για ποσά οφειλών προς αυτούς άνω του 1,5 εκατ. ευρώ;

  • Η προτεινόμενη σύμβαση να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των τραπεζών.
  • Σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη διαχειριστή αφερεγγυότητας, τον οποίο επιλέγουν οι χρηματοδοτικοί φορείς που καλύπτουν την αμοιβή του ότι:

-Η σύμβαση δεν επιφυλάσσει στο Δημόσιο χειρότερη μεταχείριση απ’ ό,τι σε περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη.
– Η εφαρμογή της σύμβασης αναδιάρθρωσης επιτρέπει τη βιώσιμη λειτουργία του (αν είναι επιχείρηση) ή τον καθιστά αξιόχρεο.

15. Τι γίνεται αν υπάρχουν προηγούμενες ρυθμίσεις;

Συμμετοχή του Δημοσίου σε σύμβαση αναδιάρθρωσης συνεπάγεται την αυτοδίκαιη κατάργηση προηγούμενων ρυθμίσεων για τις οφειλές που υπάγονται στη σύμβαση αναδιάρθρωσης.

16. Πότε χάνεται η ρύθμιση;

Εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει 3 δόσεις προς οποιονδήποτε από τους πιστωτές του ή πάνω από το 3% του συνολικού ποσού που οφείλει.

[newmoney.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου