ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις έως 450€ στα τέλη Ιουνίου

συντάξεις-ποιοι-θα-δουν-αυξήσεις-έως-450e-552720

Τμηματικά μετά από πολλούς μήνες αναμονής έρχεται το πρώτο κύμα πληρωμών στο τέλος του μηνός για 50.000 νέους συνταξιούχους που έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και δε διατηρούν προσωπική διαφορά. Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά απορρέουν από το νόμο Βρούτση (Φεβρουάριος 2020) που βελτίωνε τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι ημερομηνίες πληρωμής είναι διαφορετικές για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ενώ σε διαφορετικούς χρόνους θα καταβληθούν τα αναδρομικά.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 29 Ιουνίου που είναι η ημέρα τακτικών πληρωμών των συντάξεων Ιουλίου του Δημοσίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του δημοσίου που είχαν συνταξιοδοτηθεί μετά το Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλιση Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία 10.800 συνταξιούχοι του δημοσίου θα λάβουν καθαρές αυξήσεις στην τσέπη μεσοσταθμικά 74 ευρώ.

Ωστόσο σε επιμέρους κατηγορίες ειδικών μισθολογίων (πχ. Δικαστικοί) οι αυξήσεις φτάνουν τα 451 ευρώ ενώ οι ένστολοι θα δουν αυξήσεις έως και 192 ευρώ. Τα αναδρομικά έως και 19 μηνών θα καταβληθούν στο τέλος Ιουλίου.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 30 Ιουνίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά εως και 19 μηνών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες). Οι μηνιαίες αυξήσεις θα δοθούν στο τέλος του Ιουλίου.

Λόγω των καθυστερήσεων, αργότερα έχει προγραμματιστεί και το δεύτερο κύμα πληρωμών για 150.000 παλαιούς συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το Μάιο του 2016. Δηλαδή οι πληρωμές έχουν προγραμματιστεί τέλος Αυγούστου, ίσως και Σεπτέμβριο. Σ΄αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται:

  • -50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά .Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ.
  • -100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40 -50 ευρώ.

Δηλαδή συνολικά, τα αναδρομικά για «παλαιούς» και «νέους» συνταξιούχους αφορούν περίπου 200.000 δικαιούχους. Βάσει του μέχρι σήμερα προγραμματισμού, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σταδιακά, το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο.

Να σημειωθεί εδώ, ότι περίπου 600.000 συνταξιούχοι, παλαιοί και νέοι, θα δουν αυξήσεις λογιστικές, στα χαρτιά, καθώς οι αυξήσεις θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά, η οποία θα μειωθεί.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου