Ρύθμιση -σκούπα για χρέη στην εφορία: Οι δύο αλλαγές

Τελευταία ενημέρωση: 2021-06-15, 11:44:18
Ρύθμιση -σκούπα για χρέη στην εφορία: Οι δύο αλλαγές

Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση του… ρεκτιφιέ στη ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι σχετικές συζητήσεις με τους θεσμούς έχουν προχωρήσει και το νέο σχέδιο θα προβλέπει -σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων δόσεων (από 48 σε 72)
  • Τη διεύρυνση της περιμέτρου της ρύθμισης ώστε να καλύπτει όλα τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία (και όχι μόνο αυτά για τα οποία είχε δοθεί αναστολή)
  • Την παροχή μιας ακόμη ευκαιρίας για ένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων αλλά και ουσιαστικά κίνητρα για όσους επιλέξουν να πληρώσουν τον φόρο που χρωστούν εφάπαξ.

Γιατί δεν πρέπει να συσσωρευτούν χρέη

Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς -επιχείρημα που διατυπώνει με ένταση και η ίδια η αγορά- είναι ότι δεν πρέπει να συσσωρευτούν πολλά βάρη από τις αρχές του 2022 καθώς θα μπαίνουμε στην περίοδο ανάκαμψης. Ήδη για τις αρχές του χρόνου έχει μαζευτεί:

1. Η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των οφειλών από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Το ποσό που έχουν συσσωρεύσει οι φορολογούμενοι θα μπορεί να αποπληρωθεί -όπως έχει ανακοινωθεί σε 60 μηνιαίες δόσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 2022 με το επιτόκιο να είναι πολύ χαμηλό, κάτω της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Μόνο όσοι επιστρέψουν το σύνολο του ποσού μέχρι το τέλος του έτους, θα τύχουν έκπτωσης 15% επί του ποσού της οφειλής.

2. Η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των φόρων που ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας (σ.σ ουσιαστικά αναστολές δίνονται ακόμη και σήμερα). Και αυτές οι οφειλές προς το παρόν είναι προγραμματισμένες να αποπληρωθούν είτε σε άτοκες δόσεις είτε σε έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Ωστόσο, οι δόσεις αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν τις 24.

3. Ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος του 2021 δόσεις του οποίου θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022 λόγω της αύξησης του αριθμού των δόσεων. Μάλιστα, από τον Μάρτιο προγραμματίζεται να ξεκινήσει και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμα με τις φορολογικές υποχρεώσεις θα είναι εξαιρετικά βαρύ με το καλημέρα της νέας χρονιάς.

Η ρύθμιση "σκούπα"

Συνολικά, οι φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν ήδη συσσωρευτεί από την πανδημία και θα πρέπει να πληρωθούν από τις αρχές του 2022 ξεπερνούν πλέον τα 7,5-8 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό και θα ανακοινωθεί η νέα ρύθμιση "σκούπα": προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων και να μειωθεί το ποσό της μηνιαίας δόσης.

Δύο θα είναι οι βασικές αλλαγές:

  • Πρώτον ο αριθμός των δόσεων εξετάζεται να αυξηθεί σε 60 ή 72. Και αυτό προκειμένου να υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο για επιστρεπτέα προκαταβολή και φορολογικές υποχρεώσεις που ανεστάλησαν μέσα στην πανδημία.
  • Και δεύτερον, η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση όλων των οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά την περίοδο της πανδημίας. Δηλαδή, αν έμειναν απλήρωτες δόσεις του φόρου εισοδήματος του 2021 ή δόσεις του ΕΝΦΙΑ, θα μπορούν και αυτές να τακτοποιηθούν μέσω της ενιαίας ρύθμισης.
 

Το επιτόκιο προγραμματίζεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ρύθμιση θα προσφερθεί μόνο σε όσους αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία και όχι στο σύνολο του πληθυσμού. Αυτός είναι άλλωστε όρος που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Η πληροφορία για το ποιος είναι πληττόμενος και ποιος όχι είναι ήδη ηλεκτρονική και διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ.

  [thetoc.gr]
Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
4
=