ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ναι» της Γερμανίας στο δεύτερο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα

ναι-της-γερμανίας-στο-δεύτερο-πακέτ-359371

Εγκρίθηκε από το γερμανικό κοινοβούλιο το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Ακολουθούν κρίσιμες ψηφοφορίες στα κοινοβούλια της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Με μεγάλη πλειοψηφία οι βουλευτές της γερμανικής Μπούντεσταγκ ενέκριναν το απόγευμα της Δευτέρας το δεύτερο πακέτο βοήθειας, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα.

Από τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Βουλή βρίσκονταν σήμερα 311 από τους 330 βουλευτές, εκ των οποίων μόνο 304 υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 496 από τους 591 παρόντες βουλευτές, επί συνόλου 622 βουλευτών.

Επισημαίνεται ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει πλειοψηφία 330 βουλευτών, ενώ η Αριστερά (Die Linke), η οποία είχε προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο, διαθέτει 76 βουλευτές.

Νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είχε καλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της χορήγησης του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι κάθε άλλη επιλογή είναι «ανεύθυνη».

«Η Ευρώπη θα αποτύχει, αν αποτύχει το ευρώ. Η Ευρώπη θα κερδίσει, αν κερδίσει το ευρώ», δήλωσε η ’Αγκελα Μέρκελ στην ομιλία της και ζήτησε από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο να εγκρίνει το δεύτερο πακέτο στήριξης. Επανέλαβε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για 100% επιτυχία του προγράμματος, απέρριψε ωστόσο αιτιάσεις για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τόνισε ότι οι συνέπειες από μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν ανυπολόγιστες.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του γερμανικού Κοινοβουλίου κατά την έναρξη της συνεδρίασης για την βοήθεια προς την Ελλάδα, τόνισε την ανάγκη η Αθήνα να ολοκληρώσει τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και να υλοποιήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν, «προκειμένου να ανοίξει μια πραγματική προοπτική για καλύτερο μέλλον», ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να διορθώσουμε τα λάθη» και παραδέχθηκε ότι «ο δρόμος για την Ελλάδα θα είναι μακρύς και πραγματικά όχι χωρίς κινδύνους».

Η κυρία Μέρκελ απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους ιδιώτες ομολογιούχους «να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την διάσωση της Ελλάδας» και υπενθύμισε ότι η κρίση χρέους θα χρειαστεί ακόμη μερικά χρόνια για να ξεπεραστεί. «Η νομισματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της Ευρώπης», δήλωσε και, αναφερόμενη στα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι δεν αποτελούν τη μοναδική προτεραιότητα. «Το θέμα είναι να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική και να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του μηχανισμού ESM, η Καγκελάριος τόνισε ότι η Γερμανία επιθυμεί να καταβάλει πιο σύντομα από ό,τι είχε προγραμματιστεί το μερίδιό της, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι θα κάνουν το ίδιο και οι άλλες χώρες.

Μέρκελ: «Ανυπολόγιστοι» κίνδυνοι από τυχόν πτώχευση της Ελλάδας

Η Γερμανίδα καγκελάριος ’Αγγελα Μέρκελ τόνισε ότι κάθε άλλη επιλογή εκτός της έγκριση του πακέτου στήριξης είναι «ανεύθυνη» καθώς είναι «ανυπολόγιστοι» οι κίνδυνοι που συνδέονται με μια πτώχευση της Ελλάδας.

«Οι κίνδυνοι εάν γυρίσουμε την πλάτη στην Ελλάδα θα είναι ανυπολόγιστοι», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος απευθυνόμενη στους βουλευτές.

«Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες στη γερμανική οικονομία, στην Ιταλία, την Ισπανία, σ΄ολόκληρη την ευρωζώνη και σ’ ολόκληρο τον κόσμο» τόνισε η Μέρκελ και υπογράμμισε: «Δεν μπορώ να μπω σε περιπέτειες, δεν μού το επιτρέπει ο όρκος μου».

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι η κυβέρνησή της δε βλέπει «την ανάγκη για συνομιλίες σχετικά με την ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (MES) που θα το διαδεχθεί.

Όμως, προειδοποίησε ότι πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της επιχείρησης απομείωσης μέρους του χρέους που άρχισε η Αθήνα για να πάρουμε τελική απόφαση για το θέμα.

Αμέσως μετά την ομιλία της κ. Μέρκελ ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών επί 90’, ενώ η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία.

Θετική ήταν και η ψήφος των Σοσιαδλημοκρατών και των Πρασίνων, καθώς υπερψήφισαν το πακέτο στήριξης, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα, ζητώντας μέτρα οικονομικής ανάπτυξης και όχι μέτρα λιτότητας, ενώ τάχθηκαν υπέρ της Ευρώπης και της αλληλεγγύης.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει βέβαιος για την υπερψήφιση της βοήθειας. Τη στήριξη του κόμματός του εξέφρασε και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μήνυμα προς την Ευρώπη έστειλε η G20 από την Πόλη του Μεξικού, ότι πριν αυξηθούν τα κεφάλαια του ΔΝΤ πρέπει να ενισχυθεί το «τείχος προστασίας» της Ευρώπης.

«Περιμένω οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στην οικονομική πολιτική αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και για να χρησιμοποιήσω μια ευρωπαϊκή φράση να θέσουν σε εφαρμογή ένα πιο δυνατό και αξιόπιστο τείχος προστασίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ο Βόλφγανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι το Βερολίνο θα επανεξετάσει το ζήτημα αύξησης των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι χώρες της ευρωζώνης είναι πιθανό να καταλήξουν τον Μάρτιο σε συμφωνία για την συγχώνευση των δύο ταμείων διάσωσης.

Δημοσκόπηση της Bild καταδεικνύει ότι το 63% των Γερμανών δεν επιθυμούν την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, ενώ μόλις το 33% των ερωτηθέντων απαντά θετικά.

Εν τω μεταξύ, κρίσιμα είναι τα επόμενα τρία 24ωρα για την έγκριση του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας και σε άλλες χώρες καθώς διεξάγονται οι ψηφοφορίες στα κοινοβούλια της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, οι πολιτικές ηγεσίες των οποίων έχουν εκφράσει ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους για τη διάσωση της Ελλάδας.

www.kathimerini.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου