ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

ανοίγει-σήμερα-η-πλατφόρμα-για-τις-φορ-578955

Ενεργοποιείται μέσα στις επόμενες ώρες η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Ανοίγει -από αύριο ή την Δευτέρα- η πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών η υλοποίηση του οποίου θα προϋποθέτει την υποβολή φορολογικής δήλωσης έως τις 17 Ιουνίου. Καταβάλλονται αύριο αποζημιώσεις ειδικού σκοπού 1000 έως 4000 ευρώ ενώ αύριο θα εισπράξουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων τις αποζημιώσεις για τα κουρέματα ενοικίου του Απριλίου.

Να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες μέσα στα επόμενα 24ωρα θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών όπως προκύπτει και από το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ant1.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών:

1. Ενεργοποιείται μέσα στις επόμενες ώρες η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η μόνη εκκρεμότητα που περιμένουν στην ΑΑΔΕ για να πατήσουν το κουμπί είναι η δημοσίευση της απόφασης για τον “τύπο και το περιεχόμενο” του εντύπου Ε1. Υπενθυμίζεται ότι με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις μέχρι τέλος Ιουλίου πληρώνοντας τον φόρο σε8 δόσεις έως και τον Φεβρουάριο ή πληρώνοντας εφάπαξ τον φόρο με έκπτωση 3%.

Όσοι κάνουν δήλωση έως το τέλος Αυγούστου δεν θα έχουν πρόστιμα εκπτόθεσμης υποβολής αλλά θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο σε 7 μηνιαίες δόσεις (εκ των οποίων η πρώτη διπλή) ενώ χάνουν και το δικαίωμα έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου. Το 2021 είναι ιδιαίτερη χρονιά και εκατοντάδες χιλιάδες θα σπεύσουν να κάνουν φορολογική δήλωση για να πάρουν επιστροφή φόρου ή επιδόματα.

2. Ξεκινάει το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις που είχαν μείωση εσόδων άνω του 30% μέσα στο 2020. Η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων θα ανοίξει μέχρι την Δευτέρα ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν και τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 17 Ιουνίου προκειμένου να αποτυπωθούν οι πάγιες δαπάνες. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών δίνει “κουπόνια” για πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και όχι μετρητά.

3. Καταβάλλονται αύριο οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για το “κούρεμα” των ενοικίων κατά τον μήνα Απρίλιο. Θα ακολουθηθεί η διαδικασία της προκαταβολής όπως και τον Μάρτιο. Ανοικτό έμεινε το ενδεχόμενο κουρέματος ενοικίου και για τον Ιούνιο.

4. Καταβάλλονται αύριο και οι αυξημένες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές κατά τον μήνα Απρίλιο. Συνολικά μέχρι τώρα έχουν κάνει αιτήσεις πάνω από 75.000 επαγγελματίες ενώ ήδη από προχθές πιστώθηκαν περίπου 50 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το μέτρο αναμένεται να επαναληφθεί και τον Μαίο.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου