ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύσταση επιτροπής για το άρθρο 99

σύσταση-επιτροπής-για-το-άρθρο-99-361367

Ο Σ. Ξυνίδης επικαλέστηκε τη σύσταση επιτροπής υπό τον καθηγητή Περράκη, απαντώντας σχετικά με τις προοπτικές βελτίωσης του άρθρου 99. Επιτροπή η οποία θα προβεί σε εκτίμηση της εφαρμογής του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και θα κάνει προτάσεις βελτίωσης, συστήνει η κυβέρνηση, υπό τον καθηγητή Περράκη.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, η κυβέρνηση δεν έχει δογματισμό σχετικά με την εφαρμογή της προπτωχευτικής διαδικασίας και όλου του νομοθετικού πλαισίου που τη διέπει. «Αυτή είναι μια κατάσταση δυναμική κι εξελισσόμενη. Μάλιστα υπό τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που βιώνει η χώρα θα πρέπει να εξευρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των επιχειρήσεων και στην καταστρατήγηση και την ατιμωρησία», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική επερώτηση των ανεξάρτητων βουλευτών Ντόρας Μπακογιάννη, Χρ. Μαρκογιαννάκη, Ελ. Αυγενάκη και Γιώργου Κοντογιάννη, ο κ. Ξυνίδης διευκρίνισε πως επεξεργασία αλλαγών στην προπτωχευτική διαδικασία δεν υπάρχει καμία, ούτε και καμία πρόταση βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου, γι’ αυτό άλλωστε συστήθηκε η Επιτροπή Περράκη.

Οι επερωτώντες βουλευτές, που υποστηρίζουν τη Δημοκρατική Συμμαχία, δήλωσαν ότι δεν ικανοποιήθηκαν από την απάντηση αυτή περί της ίδρυσης Επιτροπής κι επισήμαναν πως απαιτείται παρέμβαση στον σχετικό νόμο δεδομένου ότι έχουν προκύψει μεγάλα προβλήματα από την εφαρμογή του. Επίσης ανέφεραν ότι υπάρχουν αδικίες ως προς τα δικαιώματα των εργαζόμενων κατά την πτωχευτική διαδικασία, ότι μπορεί ο νόμος να λειτουργήσει υπέρ των μεγαλοπιστωτών και ακόμη ότι δίνει τη δυνατότητα να «αγοράζεται χρόνος» εκ μέρους του επιχειρηματία ώστε να καταδολιεύσει τους δανειστές του, ενώ μπορεί να δίνεται και συγχωροχάρτι σε ανθρώπους που δεν κατέβαλλαν επί μακρόν οφειλές στο Δημόσιο.

Δεδομένης και της γενικότερης κριτικής σχετικά με τη λειτουργία του άρθρου 99 -ιδίως σχετικά με τη δυνατότητα άρσης κάποιων περιπτώσεων αξιόποινου και σχετικά με το κατά πόσο αυτές οι διατάξεις ευθύνονται για κάποια φαινόμενα ατιμωρησίας ή λειτουργούν ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ»- ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθείται συνεχώς η εξέλιξη αυτής της διαδικασίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου