ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ακίνητα: Αγώνας δρόμου για μεταβιβάσεις – Σπεύδουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες

ακίνητα-αγώνας-δρόμου-για-μεταβιβάσε-588473

«Φωτά» έχουν πάρει οι μεταβιβάσεις ακινήτων, μετά και τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αλλά και την αναβολή της εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Στα γραφεία των συμβολαιογράφων έχουν οδηγήσει πολλούς φορολογούμενους οι ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το τελευταίο διάστημα, καταγράφεται έντονη κινητικότητα με τις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων να έχουν «γκαζώσει» μετά τη βουτιά που σημείωσαν το 2020 όταν ξέσπασε το τσουνάμι της πανδημίας.

Όπως ανέφερε ο συμβολαιογράφος κ. Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος «η δουλειά έχει αυξηθεί. Ο λόγος είναι πρώτα η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου η οποία μπαίνει σε εφαρμογή από αρχές Ιουλίου, κι όσα λέγονται για την αύξηση των αντικειμενικών, όλα αυτά δημιουργούν αγωνία».

Τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνουν ότι τον Απρίλιο, μόνο στη Νομαρχία Αθηνών άλλαξαν χέρια 835 ακίνητα.

«Εν μέσω πανδημίας υπάρχει κίνηση. Είναι τόσο δύσκολη και χρονοβόρα η συλλογή των πιστοποιητικών που το καθιστά ακόμα πιο αξιοσημείωτο ότι ο κόσμος μεταβιβάζεις. Υπάρχει αύξηση μεταβιβάσεων.», πρόσθεσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Ποιες περιοχές θα αποκτήσουν τιμές ζώνης:

Αττική (Βάρκιζα έως τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα,ο Άγιος Νικόλαος), Σαλαμίνα, Κέρκυρα, Αίγινα (Πέρδικα), Θεσσαλονίκη, περιοχές του νομού Αχαΐας (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος), του νομού Ηλείας, (Κυλλήνη, Ανδραβίδα, Αρχαία Ολυμπία), του νομού Άρτας, (Τζουμέρκα), του νομού Τρικάλων, (Περτούλι, Ελάτη), και η Κρήτη.

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου: Ποια ακίνητα πρέπει να την αποκτήσουν – Ποια τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Υποχρεωτική θα είναι από την 1η Ιουλίου 2021 η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, αλλά και για τα παλαιότερα κτίρια κατά τη στιγμή της μεταβίβασής.

Μέσω πλατφόρμας του ΤΕΕ δημιουργείται Ηλεκτρονικός Φάκελος με την οικοδομική άδεια, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, τα σχέδια κατόψεων, το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής κ.ά..

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου