ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Στο χέρι της Ελλάδας να αποφύγει την ύφεση

κομισιόν-στο-χέρι-της-ελλάδας-να-αποφύ-362874

Βαθιά ύφεση για την ελληνική οικονομία προβλέπει για το 2012 η Κομισιόν, -4,4 %, που μπορεί όμως να ανατραπεί αν η χώρα προβεί σε ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Βασιζόμενη σε στοιχεία που συνέλεξαν οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις έως τον Ιανουάριο του 2012 σε συνεργασία και με τη Eurostat, προκύπτει ότι η Ευρωζώνη και η ΕΕ των 27 εισέρχονται σε μία περίοδο βραχυπρόθεσμης στασιμότητας και ύφεσης, που ενδεχομένως να ανατραπεί δεδομένης της σταθεροποίησης που επιτυγχάνουν τα κράτη μέλη που είναι σε πρόγραμμα τύπου μνημονίου αλλά και των γενικότερων μέτρων που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αλλαγή πάντως του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας λόγω της ύφεσης είναι εκτός θέματος, είπε ο ΄Ολι Ρεν. Στην ΕΕ των 27 το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,5 % το 2011 και θα αυξηθεί 0,0 το 2012. Στην ευρωζώνη η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 1,4 μονάδες και η ύφεση του 2012 θα είναι της τάξης του -0,3%. Η εσωτερική ζήτηση έχει υποχωρήσει, οι χρηματαγορές παραμένουν εύθραυστες, αλλά τα spreads ευτυχώς πέφτουν (εκτός από την Ελλάδα). Αντίστοιχα ο πληθωρισμός παραμένει τσιμπημένος λόγω της αύξησης των εμμέσων φόρων και των τιμών των καυσίμων: για το 2012 2,3 στην ΕΕ27, 2,1 στην ΕΖ17, όμως για πρώτη φορά θα περάσει σε αρνητικό έδαφος στην Ελλάδα -0,5%.

Τα πολιτικά συμπεράσματα που έβγαλε ο επίτροπος από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα ήταν τα εξής:

1. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος τώρα που η αβεβαιότητα για την ύπαρξή του έπαψε να υπάρχει 2. Πρέπει να ενισχυθούν ο EFCF και ESN ώστε να ισχυροποιηθεί η δυνατότητα της ΕΕ να διαχειριστεί τα φαινόμενα διάχυσης 3. Να συνεχιστεί η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών 4. Να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση 5. Και να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες της περιφέρειας.

Και προπονητής και διαιτητής

Εξηγήσεις για το ζήτημα της ενισχυμένης εποπτείας που συμφώνησε το Eurogroup για την Ελλάδα έδωσε ο επίτροπος Ρεν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Κομισιόν θα παίξει τον ρόλο του διαιτητή κατά την εποπτεία της εφαρμογής του νέου μνημονίου με το προσωπικό της που θα βρίσκεται στα ελληνικά υπουργεία και ταυτόχρονα τον ρόλο του προπονητή δίνοντας τεχνητή εμπειρογνωμοσύνη μαζί με ειδικούς από τα κράτη μέλη σε μια σειρά από θέματα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά υπάρχουν θέματα όπου η Κομισιόν δεν έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση από τα κράτη μέλη, γι’ αυτό και η task force θα ενισχυθεί από ειδικούς προερχόμενους από τα κράτη μέλη για παράδειγμα στα θέματα φορολογικής διοίκησης συλλογής των φόρων και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. “16 άτομα που έχουμε τώρα στην Αθήνα δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει η ΕΕ για την Ελλάδα”.

real.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου