ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Εξοικονομώ–Αυτονομώ: Τα 3 νέα κριτήρια –Όλες οι αλλαγές

εξοικονομώ-αυτονομώ-τα-3-νέα-κριτήρι-607747

Τους μήνες Μάιο και Ιούνιο θα προχωρήσει το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυτή τη φορά θα υπάρχουν τρία κριτήρια για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς στον προηγούμενο κύκλο υπήρχε μόνο το κριτήριο της προτεραιότητας υποβολής φακέλου, με αποτέλεσμα περίπου 50.000 νοικοκυριά να μην προλάβουν να υποβάλλουν αίτηση.

Τα νέα κριτήρια

  • Προτεραιότητα στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα
  • Η ηλικία των κτιρίων
  • Καθιερώνεται μοντέλο που θα χωρίζει τη χώρα σε ζώνες, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, πρόκειται για το σύστημα των βαθμοημερών που εφαρμόζεται και για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Οι κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, δηλαδή με πολλές ημέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης, θα είναι εκείνες που θα έχουν προτεραιότητα στις ενισχύσεις.

Ο συνδυασμός των παραπάνω κριτηρίων θα επιτρέπει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και θα διαμορφώνει το ύψος της επιδότησης.

Στους όρους για τις μεγαλύτερες ενισχύσεις θα συμπεριλαμβάνεται και ο νέος βαθμός ενεργειακής απόδοσης που θα καταγράφει το κτίριο μετά τις παρεμβάσεις.

Το πρόγραμμα θα είναι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ για τη χρηματοδότησή του αναμένεται η έγκριση του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, το οποίο υποβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στην ΕΕ.

Όπως έχει αναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο νέος κύκλος θα προβλέπει ακόμη ενισχύσεις για την αντικατάσταση κουφωμάτων, τη θερμομόνωση των κατοικιών, την ενεργειακή αυτονόμησή τους (π.χ. έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων) κτλ.

Εξάλλου, στα αιτήματα που φτάνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο υπουργείο είναι και εκείνο της παροχής ειδικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν κατοικίες.

[newmoney.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου