ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εποχικά εργαζόμενοι: Επιδότηση εισφορών και μπόνους 200 ευρώ για την πρόσληψή τους

εποχικά-εργαζόμενοι-επιδότηση-εισφο-616087

Πλέγμα μέτρων στήριξης των εργαζόμενων στον τουρισμό επεξεργάζονται τα υπουργεία οικονομικών και εργασίας καθώς ο εν λόγω κλάδος που θα επαναλειτουργήσει το Μάιο, εξαιτίας των περιορισμών δε θα μπορέσει να απορροφήσει το σύνολο των 600.000 εργαζόμενων οι οποίοι πριν το ξέσπασμα της πανδημίας προσλαμβάνονταν από τον Απρίλιο.

Οι αναστολές των συμβάσεων καθώς και η δυνατότητα μονομερούς δήλωσης για αναστολή προκειμένου να λαμβάνουν την αποζημίωση των 534 ευρώ είναι μέτρα που θα παραμείνουν ενεργά και το φετινό καλοκαίρι ενώ εναλλακτικά προβλέπεται και η ένταξη τους στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ το οποίο θα επεκταθεί έως και το Σεπτέμβριο.

Βασικό εργαλείο στο οπλοστάσιο του οικονομικού επιτελείου για την στήριξη των εποχικών (εστίαση, ξενοδοχεία, μεταφορές κα) είναι η ένταξή τους στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας σύμφωνα με τους στόχους και τις δράσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας που παρουσίασε χθες ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

Το πρόγραμμα το οποίο παραμένει ανοιχτό από τον Οκτώβριο σχεδιάζεται να προβλέπει μπόνους 200 ευρώ και για τους εποχικά εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα για κάθε νέα θέση που δημιουργείται επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, ανεξαρτήτως του ύψους του μηνιαίου μισθού, καθώς και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας, για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών.

Μάλιστα στην περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών μέχρι την υποβολή της αίτησης-δήλωσης των επιχειρήσεων-εργοδοτών για ένταξη στο πρόγραμμα, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησης των εισφορών με διακόσια (200) ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα θα επεκτείνει την επιδότηση με το μπόνους των 200 ευρώ εκτός από τους μακροχρόνια ανέργους και στους εποχικά απασχολούμενους σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η αγορά εργασίας στον κλάδο του τουρισμού.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου