ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρέπει τώρα να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις

πρέπει-τώρα-να-υλοποιηθούν-οι-μεταρρυ-364799

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα εμφανίστηκε μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup ο γερμανός υπoυργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Β. Σόιμπλε χαρακτήρισε υπεύθυνη την απόφαση και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η γερμανική βουλή θα εγκρίνει την ερχόμενη εβδομάδα τη νέα δανειακή σύμβαση. Κατέστησε επίσης σαφές ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας θα παρακολουθούνται τώρα πιο στενά και επανέλαβε την πρόταση του Βερολίνου για την αποστολή στην Ελλάδα διοικητικών υπαλλήλων.

«Έχουμε τώρα ένα περιεκτικό πρόγραμμα βοήθειας»

Αναφερόμενος στην συμφωνία για την συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κόστος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι αυτή θα είναι υψηλότερη και θα κινηθεί στο 53%, προκειμένου, όπως διευκρίνισε, να μην απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια από τα 130 δισ. ευρώ που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου. «Έχουμε τώρα ένα περιεκτικό πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο θα παρουσιάσουμε προς έγκριση στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η ανταλλαγή των ομολόγων έχει καθοριστεί έτσι ώστε να γίνει πριν από την καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα και αυτό θα είναι στις 20 Μαρτίου οπότε ωριμάζουν ελληνικά ομόλογα ύψους 14,5 δισ. ευρώ και τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής, σε διαφορετική περίπτωση δεν έχει κανένα νόημα», τονίζει ο κ. Σόιμπλε. Ωστόσο, διευκρίνισε, «θα πρέπει να εκπληρωθούν προηγουμένως όλες οι προϋποθέσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία και οι ιδιώτες πιστωτές να έχουν συμμετάσχει με το ανάλογο ποσοστό στο κόστος».

Ζητούμενο είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα

Αναφερόμενος στον «ειδικό λογαριασμό» για την αποπληρωμή του χρέους, ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι πρόκειται για έναν «συμψηφιστικό» και όχι για έναν «κλειστό λογαριασμό», ο οποίος θα ελέγχεται από την τρόικα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι θα δίνεται προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Ο κ. Σόιμπλε έδωσε έμφαση στην ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων, λέγοντας ότι έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν η ενίσχυση του προσωπικού που έχει αποσταλεί στην Αθήνα. «Πρόκειται για παρακολούθηση, αλλά ζητούμενο είναι επίσης να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αναπτύξει τις διοικητικές της δυνατότητες. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο στην Ελλάδα. Το ένα ζητούμενο είναι να ψηφίζονται οι νόμοι και το άλλο να εφαρμόζονται. Και για τον λόγο αυτό προσφέρουμε στην Ελλάδα τη βοήθειά μας, τις συμβουλές μας και τη στήριξή μας», εξηγεί ο γερμανός πολιτικός.

Να αξιοποιηθεί θετικά ο χρόνος

Στην ερώτηση εάν μετά από αυτό το πακέτο η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της ή εάν σε μερικούς μήνες η Αθήνα θα απασχολήσει και πάλι την Ευρώπη, ο γερμανός υπουργός υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει ήδη υλοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις και καλείται να υλοποιήσει τώρα ακόμη περισσότερες, κυρίως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

“Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν αποσκοπούν στο να εκθέσουν τον ελληνικό λαό σε περισσότερες επιβαρύνσεις –κάπως έτσι εκλαμβάνεται αυτό στην Ελλάδα- αλλά αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου η Ελλάδα να μπει ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης. Αυτό δεν μπορεί να γίνει εν μία νυκτί. Απαιτείται χρόνος. Για τον λόγο αυτόν βοηθούμε την Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αλλά θα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου ο χρόνος, τον οποίο αγοράζουμε τώρα, να αξιοποιηθεί θετικά”, τονίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου